Po pádu letadla v Rakousku zemřeli čtyři Češi, potvrdila policie

Malé čtyřmístné letadlo se zřítilo v sobotu po poledni nedaleko hory Kasberg v horním Rakousku. Na místě záchranáři zahájili rozsáhlé pátrání, při kterém našli čtyři oběti, napsala agentura APA. Až v neděli ráno přiblížili rakouští policisté další podrobnosti. "Je velmi pravděpodobné, že při nehodě zemřeli čtyři čeští občané, dva muži a dvě ženy," uvedla v oficiálním prohlášení hornorakouská policie. Totožnost lidí ale stále úřady vyšetřují, státní zastupitelství ve městě Wels proto nařídilo pitvu zemřelých.  

Vyšetřovatelé rovněž potvrdili, že letadlo odstartovalo v sobotu z Příbrami a směřovalo do chorvatské Puly. Havárii podle nich měly způsobit špatné podmínky k letu, hlavně silná sněhová bouře spojená s nízkou viditelností nad terénem hor. "Z tohoto důvodu pilot malého letadla ztratil kontrolu. Ihned poté jsme spustili rozsáhlou záchrannou operaci," uvádí policisté. Kvůli špatnému počasí ale museli pátrání na chvíli přerušit. Trosky letadla a těla cestujících našli až vpodvečer po několika hodinách. Rakouský deník Kronen Zeitung zmiňuje, že podle dat z leteckého radaru těsně před zřícením letadlo zmateně kličkovalo. 

[chooze:article;value:530621]

Web Aviation Safety Network už v sobotu uvedl, že zřícené letadlo byl jednomotorový Rockwell Commander 112B, který mířil z Příbrami na Istrii a měl německou registraci. Čtyři mrtvé nalezli záchranáři zahrabané pod vrstvou sněhu u tamního lyžařského areálu. Sněhová pokrývka podle záchranářů dosahovala až 70 centimetrů. 

Na sociálních sítích se v souvislosti s případem objevila zpráva českého pilota ve veřejné facebookové skupině, který hovoří o plánu vyrazit z Příbrami malým letounem na výlet do chorvatské Puly. V inzerátu na plánovaný výlet nabízel, že se při pilotování budou pasažéři střídat. "Všechno vysvětlím, podílet se na řízení stroje je povinnost. Můžu vzít maximálně tři pasažéry, letenka na hlavu 7500 korun při obsazení celého letadla," napsal muž. 

K případu se nechtěli vyjadřovat ani zaměstnanci letiště, odkud malé letadlo na výlet odstartovalo. "Vzhledem k závažnosti celé události, s ohledem na pozůstalé a na probíhající vyšetřování mohu pouze potvrdit, že plně kooperujeme s Policií ČR, s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod a především s rakouským vyšetřovatelem. Dále bohužel nebudeme celou věc komentovat," napsala na dotaz TN.cz vedoucí manažerka Letiště Příbram Klára Lieblová.

Malé letadlo spadlo na zahradu rodinného domu. Jeho dva piloti nepřežili (9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.