Moderní bydlení

Po porodu v sídle sekty matka zemřela. Truchlíme, otec se neomluvil, říká rodina

Mozkovou smrt prodělala matka novorozené dcery po domácím porodu v sídle sekty v Plasích na Plzeňsku. Komplikace se projevily poté, co byla s dítětem dlouhé hodiny spojená pupeční šňůrou. I s dcerou skončila v nemocnici, kde kvůli členům sekty hlídkovala i policie.

Dcera měla po pobytu v nemocnici skončit v péči pěstounů. Její otec Marian P. se o ni ale chce starat sám. "Jediné, co teď je překážkou k tomu, aby nám ji dali domů, je finanční situace. Nemám téměř žádné peníze, a když budu pro OSPOD neschopen finančně zajistit veškerou péči pro dcerku, půjde do pěstounské péče," napsal muž na facebooku.

[chooze:article;value:574590]

S dotazem ohledně aktuální situace redakce TN.cz kontaktovala i rodinu zesnulé matky. "Marian P. není švagr, nebyli manželé," uvedla rodina. "Otázky ohledně svěření do péče neodpovíme z důvodu ochrany soukromí dítěte. Jde nám především o bezpečí holčičky," dodala k tomu, zda se budou snažit dítě získat do péče oni.

Nadšení ale ze situace přirozeně nejsou. "Naše celá rodina na rozdíl od stoupenců p. Stančíka (vůdce sekty Slunce v srdci, pozn. red.) truchlí," řekli blízcí matky. "Omluva nebyla, jen první den Marian při náhodném setkání řekl, že porodu nerozumí a věřil ženám přítomným u porodu," doplnila.

[chooze:article;value:574353]

​"Soud bude ve věci opatrovnictví posuzovat, jestli je jeho role opravdu tak ohrožující, aby se rozhodlo o zbavení rodičovské odpovědnosti," uvedl právník Pavel Kolesár pro TN.cz. Soud nyní podle něj bude muset posoudit, jestli otec má vinu na smrti matky.

​"Pokud by se prokázalo, že otec matku ke členství v sektě nutil a vystavoval ji riziku, bylo by namístě, aby opatrovnický soud zbavil otce rodičovské odpovědnosti. Jedná se ale o nejkrajnější opatření, proto budou muset soudy k situaci přistupovat velice bedlivě," dodal Kolesár.

O zpackaném domácím porodu promluvil i vůdce sekty. Nebyl jsem lhostejný, zvolila svou cestu, říká (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.