Moderní bydlení

Po povodních jsou stále nezvěstní. Přesný počet zmizelých nezná ani policie

Ani skoro měsíc po ničivých povodních, které v polovině září nejvíce zasáhly sever Moravy a Slezsko a vyžádaly si nejméně pět lidských životů, se nepodařilo vypátrat všechny, kteří kvůli velké vodě zmizeli.

Pohřešujeme šest osob, tvrdí prezidium

"Aktuálně máme v rámci povodní pohřešováno šest konkrétních osob," sdělil TN.cz mluvčí Policejního prezidia David Schön s tím, že tito pohřešovaní pochází z Olomouckého, Zlínského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

"V rámci pátrání po pohřešovaných provádíme všechny dostupné úkony – nasazujeme policisty různých odborností, služební psy, ale také speciální vodní i leteckou techniku," dodal s tím, že konkrétní průběh pátrání je ovšem v kompetenci příslušných krajských ředitelství.

"V případě vypátrání nějaké osoby v zahraničí intenzivně spolupracujeme na jejím ztotožnění. Samotné pátrání běží vždy na několika úrovních, kromě formálních žádostí, případně zapojení společných policejních pracovišť s policisty sousedního státu, existuje také operativní výměna informací na základě osobní znalosti s kolegy v příhraničí," doplnil Schön.

[chooze:article;value:577641]

Je to trochu jinak, zaznívá z krajů

Mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová ale jeho vyjádření korigovala. Kvůli velké vodě totiž u nich v kraji prý nikoho nehledají. "Šlo o ženu, která v pondělí 16. 9., tedy v době povodní, odešla z domu. Pokračuje tam pátrání i v součinnosti s hasiči. Nejde ale o případ, který bychom dávali do souvislosti s povodněmi," vysvětlila.

Ve Zlínském kraji ale skutečně jednoho člověka stále hledají. "V souvislosti s povodní pátráme po muži z Jankovic na Uherskohradišťsku, který spadl do silně rozvodněného potoka a z vody už se nevynořil. Dosavadní pátrací akce nebyly úspěšné. Nadále nepravidelně provádíme dílčí pátrání, tedy nepravidelné pátrání ve spolupráci s hasiči na předem vytipovaném úseku," řekl mluvčí tamních policistů Petr Jaroš.

V Olomouckém kraji pak zmizeli tři lidé. "Jedná se o osádku vozidla strženého rozvodněnou řekou Staříč. Po dvou mužích a jedné ženě i nadále pátráme. Jelikož bylo pátrání doposud neúspěšné, navázali jsme spolupráci také s polskými kolegy," uvedla policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

[chooze:article;value:577592]

Právě v Polsku podle premiéra Tuska našli jednu oběť povodní, která nejspíše pochází z Česka. Informoval o tom v úterý. Jestli spolu oba případy souvisí, ale není jisté.

Po jednom člověku měli pátrat také policisté v Ústí nad Labem. V rozvodněném Labi jej v noci z 17. na 18. září zahlédli přímo policisté. Konkrétního člověka ale policie v souvislosti s touto událostí nepohřešuje. "V tuto chvíli jsme v úzkém kontaktu s německými kolegy. Ve chvíli, kdy by se podařilo nalézt utonulou osobu, tak se bude prověřovat, zda se nejedná o osobu, která byla v řece dne 17. září spatřena," sdělila TN.cz mluvčí Veronika Hyšplerová.

Po dvou lidech podle mluvčí Pavly Jirouškové policisté pátrali i v Moravskoslezském kraji. Ani oni ale nikoho konkrétního nepohřešují. "Od počátku povodní jsme přijali dvě oznámení o osobě ve vodním toku, jednalo se o Krnov a Opavu. Aktuálně však v souvislosti s povodněmi neevidujeme pohřešování konkrétních osob a není tedy vyloučeno, že došlo k jejich záchraně," vysvětlila. Dodala také, že mohlo jít i o planý poplach.

[chooze:article;value:577326]

Šance, že jsou v pořádku, jsou podle záchranáře malé

Podle ředitele vodní záchranné služby Davida Smejkala je záchrana člověka z rozvodněné řeky velmi náročná a nebezpečná. Sám zasahoval na toku Staříče, kde pátral po posádce potopeného auta.

"Voda v korytě tekla velmi vysokou rychlostí. My jsme se hodinu a půl snažili věnovat tomu, abychom to auto našli, nebo zjistili, kde by se mohlo nacházet. Ale potom už jsme se sami vystavovali tak vysokém riziku, že jsme pátrání na místě museli ukončit," popsal zásah pro TN Live.

Šance, že se člověk z podobně rozvodněné řeky zachrání, jsou prý malé. "Nedovolil bych si tvrdit, že budou v pořádku. To by se už nejspíš přihlásili. My, jako záchranáři, spolupracujeme s policií, která má pátrání po pohřešovaných ve své kompetenci," prohlásil.

Smejkal se svým týmem takto údajně propátral asi 23 kilometrů toku až k polským hranicím. "Nešel propátrat úplně celý, byly tam stále nebezpečné úseky," dodal. To, kde tělo případného utonulého skončí, je podle něj těžké nějak obecně odhadnout. "Ty podmínky jsou pokaždé jiné," tvrdí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.