Po summitu NATO zbyla hořká pachuť. Ukrajina z výsledku není nadšená

Summit NATO byl pro Ukrajinu zklamáním, píší média na Ukrajině i po celém světě. Země sice dostala ujištění o podpoře, zároveň ale zjistila, že nemůže okamžitě dostat vše, co požaduje. "Myslím si, že to celkově byl úspěch. Ale nebyl stoprocentní. A ten je nutný k tomu, abychom mohli dokázat jednotu," tvrdí bezpečnostní expert Michael Allen. 

Podle stanice BBC byl summit pro Zelenského střetem s diplomatickou realitou. Nespokojenost přiznal i sám prezident, čekal jasné záruky připojení své země do Aliance.

Jenže britský ministr obrany Ben Wallace Zelenského do jisté míry obvinil z nevděčnosti. Prý tu Aliance není od toho, aby jen tak rozdávala zboží na objednávku. Zelenskyj s reakcí dlouho neotálel.

[chooze:article;value:512905]

​"Možná chce ministr něco speciálního. Tady sedí ministr obrany [Oleksij Reznikov]. Oleksiji, máš s britským ministrem obrany špatný vztah? Máte skvělé vztahy? Tak mu poděkuj. To je skvělé. Musíš mu poděkovat, prosím, ještě dnes," prohlásil Zelenskyj na summitu. 

Svou šanci reagovat na summit NATO si nenechalo ujít ani Rusko. Tamní ministerstvo zahraničí uvedlo, že se situace vrací do dob studené války a Kreml se prý nebude bát na hrozby reagovat. A právě nepředvídatelná reakce Ruska je podle expertů jedním z hlavních důvodů, proč Ukrajina zatím nedostala jasnou zprávu o svém připojení k NATO.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.