Po světě hromadně umírají zvířata, můžou za to El Niño, infekce i lesní požáry

Hned v několika částech světa pozorují v poslední době lidé doslova apokalyptické scény. Statisíce kusů dobytka v Číně trápí nedostatek vody. V Brazílii, kde je nyní zima, zemřely tři tisíce krav na podchlazení. V Kalifornii vyplavilo moře na pláž lvouny a delfíny, kteří jevili známky otravy, vypočítává hrozivé scény ruská státní agentura RIA Novosti.

Umírání zvířat po celém světě souvisí hlavně s různými klimatickými jevy. "Vzhledem k tomu, že části Číny zažívají rekordně vysoké teploty a silné deště, zprávy o hospodářských zvířatech a plodinách trpících extrémním počasím dominují titulkům v zemi, což vyvolává obavy o potravinovou bezpečnost v druhé největší světové ekonomice," informuje web americké CNN. Zhruba 600 meteorologických stanic v zemi už letos zaznamenalo teplotní rekordy.

"Za ohrožení potravinové bezpečnosti může hlavně El Niño, přírodní jev v Tichém oceánu, který přináší vyšší než průměrné teploty. El Niño by mohlo poprvé zvýšit teplotu planety o 1,5 stupně Celsia nad předindustriální úroveň z konce 19. století," dodává CNN.

[chooze:article;value:484144]

​Ruští vědci jsou ale vůči tomuto vysvětlení masivního vymírání zvěře skeptičtí. "Nikdo nemůže jednoznačně říci, že masové vymírání zvířat souvisí s oteplováním," říká Alexej Surov, z Ruské akademie věd, kterého cituje agentura RIA.

Připouští však, že teplejší klima může mít nepřímý vliv například v podobě podmínek, ve kterých se snadněji šíří různé infekce. Nebezpečné mohou být i plasty, společně s dalším znečištěním životního prostředí. 

Ve světě jsou také stále častější lesní požáry. RIA ale připomíná, že zvířata mají často až geniální schopnosti se jejich následkům vyhnout. Například v Austrálii umírají na území zasaženém požáry jen tři procenta živočichů. Nejde ovšem jen o schopnost včas utéct.

Vědci zjistili, že vačice se dokáže před ohněm zachránit v prohlubních terénu. Těžké je ale také období, než se po požárech obnoví flora, která je pro mnoho živočichů zdrojem potravy. Myši tak na nejmenším kontinentu přechodný hladomor přečkají v nehybnosti, díky které jsou jejich energetické výdaje minimální.

Miliony hektarů lesního porostu už letos zachvátil oheň v Kanadě, odkud ale tak povzbudivé zprávy nepřicházejí. "Mnoho zvířat opustí své domovy nebo zemře, populace se sníží na minimum či zmizí," řekla podle The Weather Network Karen Hodgesová, profesorka biologie z Univerzity Britské Kolumbie. Podle ní kvůli požárům změní například ptáci své migrační trasy.

Vymírání zvířat se dostalo na alarmující úroveň. Těchto deset druhů brzy zmizí (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.