Po téměř 30 letech je hotovo. Památník v Letech slavnostně otevřel

Třicet let trvalo, než se politici domluvili a Romové a Sintové se dočkali důstojného památníku v bývalém cikánském táboře v Letech. Do roku 2022 tam stával vepřín, který vybudovali komunisté.

V koncentračním táboře v Letech bylo během druhé světové války internováno zhruba 1 300 vězňů. Asi 300 jich tam zahynulo.

Vybíralo se ze 40 projektů. Nakonec vyhrál jeden z českých návrhů, kterému dominuje obrovský pietní kruh. "Pietní kruh obkružuje areál bývalého tábora a na něm je 1 290 paprsků s údaji o zde vězněných lidech, kteří byli v evidenci. My víme, že jich bylo více, ale v evidenci nebyli uvedeni," vysvětlila ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Zachováno zůstalo ale také torzo vepřína, který stát v roce 2017 odkoupil za zhruba 450 milionů korun. "To všechno trvalo strašně dlouho, o proměně tohoto místa se mluvilo již před 30 lety a stát pak otálel s výkupem pozemku. Ten památník tady měl prostě stát mnohem dřív. Památník je úsilím předcházejících vlád, na které naše vláda navazuje, a za to mým předchůdcům patří poděkování," pronesl premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:467506]

​Veřejnosti se památník otevře v neděli 12. května. Lidé si budou moci připomenout historii prostřednictvím stálé expozice. Ta zahrnuje předválečný život Romů a Sintů a život v období druhé světové války se zaměřením na cikánský tábor. "Dále pak životy přeživších po konci války a boj za odstranění vepřína a v těch vitrínách jsou vykopávky a nálezy archeologických nálezů," doplnila spoluautorka expozice Anna Míšková.

Součástí vnitřní expozice je také interaktivní výklad, který převypráví historii místa. "I dnes je nutné si tato tragická období našich dějin připomínat a brát si z nich poučení. Jsou varováním, kam až dokáže lidstvo zajít a čeho jsme my lidé vůči sobě schopní," uvedl prezident Petr Pavel.

Výstavba památníku vyšla na 102 milionů korun. Peníze poskytla kromě českého ministerstva kultury i celá řada zahraničních institucí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.