Po tuhých mrazech obleva. Sníh někdě zatím ještě drží, uvádí vedoucí skiareálů

Jako den a noc se během několika dnů proměnily obrázky z hor. V pátek 16. prosince bylo v Deštné v Orlických horách na sjezdovkách metr sněhu, svítilo sluníčko a toho využily stovky lyžařů. Jedinou vadou na kráse bylo to, že pořádně mrzlo, teploměr klesl na 11 stupňů Celsia pod nulou.

V pondělí tam byly podmínky diametrálně odlišné, bylo o 18 stupňů víc, tedy 6,5 stupně nad nulou, naštěstí technický sníh tak rychle netál. Prý pomáhá, že se před sezonou v mrazech podařilo nasněžit silnou sněhovou vrstvu a při současné oblevě musí rolbaři strukturu co nejméně narušovat. "Pořád to drží, pořád tu máme 80 centimetrů, podložka je pořádně utemovaná, tak to tak netaje," okomentoval šéf skiareálu Petr Prouza.

[chooze:article;value:481177]

Podobné je to i v Krkonoších. Skiareál Aldrov leží přibližně 750 metrů nad mořem, a zatímco mimo sjezdovku už je zeleno, lanovku tam pořád drží v provozu. "Jen ten technický vydržel, co byl přírodní sníh, tak to nám uplavalo," shrnul vedoucí skiareálu Milan Rychtr.

"Doufáme, když dnes v noci má mrznout, že to pomůže a zlepší podmínky zlepší. Aktuálně máme 40 až 60 centimetrů sněhu a lyžujeme na 24 kilometrech sjezdovek ve všech pěti střediscích skiareálu," popsala Zina Plchová ze skiareálu Černá hora – Pec.

Běžkaři ale nemají příliš na výběr. Trasy ještě před pár dny kryté silnou vrstvou přírodního sněhu se znovu postupně proměnily spíš v cyklotrasy nebo turistické cesty. A tak to vypadá, že letos už to na běžky nebude.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.