Po tvrdém úderu Ruska íránskými drony je Oděsa na týdny bez elektřiny

Rusko zaútočilo v sobotu brzy ráno patnácti íránskými bezpilotními letouny Šahed 136 na jihu Ukrajiny, deset se jich protivzdušné obraně podařilo sestřelit. Zbylé však zasáhly dvě elektrárny v oděské oblasti, uvedla s odkazem na ukrajinskou generální prokuraturu agentura Reuters.

Poničena byla i klíčová přenosová soustava. Tentokrát bude oprava infrastruktury trvat déle než po sérii předchozích ruských náletů, možná dva až tři měsíce. Úřady proto vyzvaly všechny obyvatele, kteří jsou například při vytápění závislí pouze na elektřině, aby zvážili dočasný odchod z města.

[chooze:article;value:478680]

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského je situace v Oděské oblasti velmi obtížná, bez elektřiny tam zůstává milion a půl lidí. Připojena je pouze kritická infrastruktura, a to jen v mezích možností, uvedl ve svém pravidelném nočním projevu.

Ruský útok označil za záměrnou šikanu a snahu přivodit městu katastrofu. Vyzval obyvatele, aby si vzájemně pomáhali a využívaly takzvané body neporazitelnosti, místa, kde je možné se ohřát, dobít telefon, připojit se k internetu. Nedostatek elektřiny je podle něj v celé zemi, nejvíce výpadky postihují Lvovskou, Vinnickou, Kyjevskou, Ternopilskou, Sumskou, Zakarpatskou, Žytomyrskou, Chmelnickou oblast a samotné hlavní město Kyjev.

[chooze:article;value:478398]

V souvislosti v použitím íránských dronů upozornily Spojené státy a Velká Británie na to, že Írán se stává hlavním vojenským podporovatelem Ruska, uvedla BBC. Dodávky íránských zbraní včetně požadovaných balistických raket výměnou za vojenskou a technickou podporu od Ruska podle nich porostou. Spojenectví Ruska s Íránem tak ohrožuje nejen Ukrajinu, ale i mezinárodní bezpečnost počínaje Blízkým východem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.