Po týdnech nejistot bude jasno. Europoslanci zvolí předsedu komise

Mluví se o tom jako o nejdůležitějším hlasování tohoto týdne – Ursula von der Leyenová potřebuje ke svému znovuzvolení minimálně 361 hlasů. Šéfka Evropské komise se opírá o podporu Evropských lidovců, socialistů a centristů. Koalice dává dohromady 401 europoslanců, ale je téměř jisté, že ji nepodpoří všichni. Tomu nahrává i to, že volba je tajná.

Von der Leyenová se proto v uplynulých dnech pořádně zapotila – snažila se totiž na svou stranu získat i zástupce zelených nebo evropských konzervativců. Zástupci těchto stran ale ještě do poslední chvíle nevěděli, jestli německou političku podpoří.

[chooze:article;value:562363]

Samotná volba je naplánovaná na jednu hodinu odpoledne. Předtím von der Leyenovou čeká ještě debata s europoslanci, která o jejím osudu nejspíše rozhodne. Výsledky by pak mohly být známé kolem třetí hodiny odpoledne.

Pokud ve čtvrtek Ursulu von der Leyenovou předsedkyní Evropské komise nezvolí, budou se muset sejít prezidenti a premiéři členských států a navrhnout do čela Evropské komise nového kandidáta. Očekává se, že výsledky volby budou natolik těsné, že se v Bruselu na svolání mimořádného summitu lídrů pro jistotu připravují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.