Po Ukrajině si vezmeme všechno. Rusové mluví o obnově impéria a světovládě

Ruské impérium bude znovu existovat, blouznil ve vysílání státní televize propagandista Sergej Mardan. Útvar, který existoval v letech 1721 až 1917, měl hranice téměř totožné s pozdějším Sovětským svazem. Jeho součástí už nebyla třeba Aljaška nebo Finsko.

"Když uvážíme, že je Rusko civilizačním státem, den vzniku Ruského impéria, tedy 2. listopad (1721), by měl být nějakým způsobem přítomný v politickém kalendáři. Neměli bychom o tom mluvit jenom v televizním vysílání s publicistickým zabarvením, je to téma pro politiky a lídry," prohlásil Mardan.

[chooze:article;value:528095]

Na jeho promluvu k Rusům upozornil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. "Dělat z válek něco posvátného je ruskou specialitou. Za víru, cara a vlast je oblíbené heslo ruských vojáků z 19. století. Staletí běží, ale ruští carové stále chtějí, aby za ně lidé umírali," reagoval.

Mardan přiznal, že ztráta území i východoevropských satelitů po studené válce je pro Moskvu ostudou. "Je kolem toho určitá trapnost, souhlasím, že by bylo ponižující slavit před dvěma lety 300. výročí Ruského impéria. Přísahám, že kdyby se vedení naší země najednou v roce 2021 rozhodlo oslavit 300. výročí založení Ruského impéria, cítil bych potupnou hanbu, protože před dvěma lety jsme nebyli impérium, teprve jsme se připravovali na to udělat naprosto zoufalý, až neuvěřitelný pokus získat tohle označení zpátky," pokračoval.

[chooze:article;value:527976]

Nevyprovokovaná ruská agrese vůči Ukrajině je podle Mardana prvním krokem k obnově impéria a podílu na světovládě. "To, co se teď děje na Ukrajině, čemu říkáme speciální vojenská operace, má pro nás všechny samozřejmě obrovský historický, kulturní a civilizační význam. Pro občany naší země, pro ruský lid a pro celý svět. Protože impéria podmiňují další vývoj tohoto světa, pravidla, na jejichž základě tento svět existuje, a směr všeho na dekády, někdy i na staletí," uzavřel ruský propagandista. 

Není zdaleka prvním přívržencem režimu Vladimira Putina, kdo něco takového říká, připomíná deník Ukrajinská pravda. Před několika týdny se v televizi rozvášnil jiný propagandista Nikolaj Vavilov. Ten řekl, že Rusko brzy ovládne celou Evropu.

"Musíme jít ještě dál a postupně převzít roli, kterou mělo Ruské impérium. Když jsem říkal, že Berlín, Drážďany, Praha, Lublaň a úplně všechno bude naše, nedělal jsem si legraci. Proč? Protože přesně tak to bylo!" hřměl Vavilov.

Putin dostal před kamerami záchvat. Ruka se mu vymkla kontrole (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.