Po útoku na ukrajinskou Oděsu se zřítila část budovy, několik lidí zemřelo

Série explozí vzbudila krátce po půlnoci obyvatele jihoukrajinského města Oděsa. Na Oděskou oblast zaútočilo podle Ukrajinců osm dronů, protiletecká obrana jich měla sedm zničit, osmý osmý zasáhl panelák, ve kterém zemřelo nejméně 7 lidí. Zraněno bylo 8 lidí včetně malého dítěte.

Jeden člověk zemřel i při útoku v Záporožské oblasti. 4 rakety zničily několik domů v obci Julyivka. "Vešla moje žena a já zrovna odpočíval, řekla mi, pojďme se navečeřet, a já jsem jen šel tam doprava a zrovna se ozval výbuch a všude létalo sklo," popsal obyvatel obce Julyivka Mykola Drevetskyj.

[chooze:article;value:543978]

​Exploze se ozvala i v ruském Petrohradu. Západní média mluví o útoku dronem. "Nebyla tam pilotní kabina, takže to vypadalo, jako kdyby někdo vypustil hračku, ale vydávalo to hodně velký hluk. Takový rachot byl slyšet hodně daleko. Pak se to všechno seběhlo velmi rychle. Po celém domě létaly jiskry," svěřila se obyvatelka Petrohradu.

Nizozemsko se přidalo na seznam zemí, které s Ukrajinou podepsaly bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Svou dosavadní pomoc navýšil nizozemský premiér Rutte o další v přepočtu téměř 4 miliardy korun.

"Budeme poskytovat podporu a budeme se v budoucnu angažovat v celém spektru obranné spolupráce. Předáme 22 hlídkových člunů pro státní pohraniční službu Ukrajiny a policii. Stejně tak 3 bojové čluny. Nakoupili jsme i radary," řekl nizozemský premiér Mark Rutte.

Bilaterální dohodu už s Ukrajinou podepsalo 6 zemí včetně Velké Británie, Německa nebo Kanady. Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se mezitím v Turecku setkal s ruským ministrem Sergejem Lavrovem, podle něhož je Moskva připravena na obnovu vztahů s Bratislavou. Ve stejnou dobu se sešel slovenský ministr obrany Robert Kaliňák v USA se svým americkým protějškem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.