Po večeři už se nevrátil. Rodina muže, kterého unesl Hamás, dál udržuje naději

Každý pátek se Ilajova rodina schází u večeře, je to jejich tradice, na kterou se můžou spolehnout. Právě odtud zamířil 22letý Evjatar s přáteli rovnou na hudební festival v kibucu Re'im. Jeho příbuzné další ráno probudily sirény. "Máma mu hned psala, jestli je v pořádku, protože jsme věděli, že je v nebezpečné oblasti. Odpověděl, že párty skončila, že na ně pálí rakety, kolem nich to bouchá a že festival končí a běží k autům," popisuje jeho bratr Ilaj v emotivním rozhovoru. 

Vzápětí se signál přerušil. Ilaj pak vypráví, že svou matku nikdy v takovém stavu neviděl. Celá rodina si myslela, že je jejich milovaný bratr a syn po smrti. Pak se ale na sociálních sítích Hamásu objevilo video. "Moje sestra začala křičet: 'Mami, pojď sem, rychle!' Tak jsem přiběhl a uviděl jsem obličej svého bratra. Na tom videu ho vede terorista se zbraní, drží ho pod krkem a ruce má spoutané," připomíná děsivé vzpomínky. Ilaj prý nikdy necítil větší bezmoc, úplně ztratil pevnou půdu pod nohama. 

[chooze:article;value:527914]

​O chvíli později se objevilo další video. Na něm byl Evjatar spolu s dalšími účastníky festivalu, jak leží na podlaze temné místnosti a v očích mají strach. "Byl jsem v šoku a zmatený. Ihned jsme se snažili získat jakékoliv informace, volali jsme armádě, policii, vládě a byl to totální chaos," říká v době, kdy od jeho únosu zmizelo 26 dní a rodina od něj nemá žádnou zprávu. Ani z Gazy, ani od izraelské vlády. 

Nikdo nyní neví, jestli je Evjatar naživu, jestli je zdravý nebo kde ho teroristé můžou držet. Naději ale jeho rodinní příslušníci neztrácí a po návratu mu chtějí uspořádat velkou oslavu na uvítanou. "Už tu měli být včera. Už tu měli být před třemi týdny. Můžu jen doufat, že vláda dělá maximum," uzavírá Ilaj. Podle izraelských úřadů unesl Hamás 7. října minimálně 240 obyvatel. Číslo pravděpodobně ještě není konečné, protože vyšetřování stále probíhá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.