Po výlovu plavaly živé ryby v kádích s mrtvými. Běžný postup, tvrdí rybář

[chooze:gallery;value:33632]

Výlov rybníka Šlapanice byl uplynulou sobotu 21. října. Po něm zůstaly okolo kádě s rybami. Ještě v neděli v nočních hodinách jich tam bylo 15. Ryby byly převážně mrtvé, ale plavalo mezi nimi i několik živých. Na zemi v blátě byly další mrtvé, zašlapané ryby. Na redakci TN.cz se obrátila čtenářka, které se situace nezdála v pořádku.

Předseda místních rybářů Jaroslav Vais však k situaci řekl, že jde o standardní výlov a kádě s rybami během pondělí zmizí. ​"Včera jsme to tam lovili, hrozně jsme se tam čvachtali. Tam jsou dva metry bahna a ty kádě s rybami dneska zmizí. To už tam nebude, je to už zařízené," řekl Vais v pondělí ráno TN.cz.

Se stížnostmi lidí už se po výlovu setkal. "Lidi vidí leklou rybu a už vidí týrání. Zajděte se podívat na výlov rybníka někam jinam. Tomu se neubráníte a lidi hned z toho udělají takovou aféru. To je normální postup při výlovu," vysvětlil Vais.

[chooze:article;value:474816]

​Ryby v kádích už byly vyloveny mrtvé. "To je obrovské množství ryb, my jsme vůbec nevěděli, co tam bude, a nestačili jsme to odvážet," řekl Vais a doplnil, že rybám zašlapaným na břehu se nedá vyhnout, že je to tak po výlovu normální. Další mrtvé ryby běžně zůstávají i v bahně. 

"Volal mi tatínek, že tam šel okolo s holčičkou a holčička ho upozornila na to, že tam zůstaly nějaký rybičky, a jestli by prý nešly zachránit, tak mi volal. Řekl jsem mu, že je tam metr a půl bahna a nikdo se tam nedostane," upřesnil Vais. Mladé kusy ryb se snažili rybáři zachránit, ale jak Vais konstatoval, všechny se zachránit nepodaří.

Oznámení o podezření na týrání ryb přijala i policie. "Po vyšetření situace jsme zjistili, že jde o běžný výlov, a dále už to neprověřujeme," řekla TN.cz mluvčí policistů Michaela Richterová. Mrtvé ryby nyní poslouží jako potrava pro zvířata.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.