Po změně času přibývá nehod. Kvůli mikrospánku vjel řidič do protisměru

Padesátiletý šofér jel ve své toyotě od Mimoně směrem na Noviny pod Ralskem. Přepadla ho únava, přišel mikrospánek a auto přejelo do protisměru. Vůz narazil do stromu, od kterého se odrazil zpátky na silnici, a zůstal převrácený na pravém boku.

Šofér měl při vší smůle i velké štěstí, že z nehody vyvázl bez větších zranění. "Škodu na vozidle jsme odhadli na 150 tisíc korun a řidiči jsme udělili 500korunovou pokutu," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Podle dopravních expertů nehod s mikrospánkem přibývá významně právě v období po změně zimního času na letní. Mají k tomu i přesné zahraniční statistiky, které mikrospánek jako příčinu nehod přímo sledují.

[chooze:article;value:494487]

"V prvních dnech po změně času na letní je zaznamenán šesti- až osmiprocentní nárůst smrtelných dopravních nehod. Ale máme i naše národní statistiky. V loňském roce v prvním týdnu po změně času na letní v některých dnech došlo až k pětinovému zvýšení počtu dopravních nehod oproti ostatním průměrným dnům v roce," poznamenal dopravní expert Roman Budský.

Nejohroženější skupinou jsou lidé do 25 let, lidé, kteří pracují ve směnných provozech, dálkoví řidiči a lidé, kteří mívají poruchy spánku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.