Moderní bydlení

Po změně času přibývá nehod. Kvůli mikrospánku vjel řidič do protisměru

Padesátiletý šofér jel ve své toyotě od Mimoně směrem na Noviny pod Ralskem. Přepadla ho únava, přišel mikrospánek a auto přejelo do protisměru. Vůz narazil do stromu, od kterého se odrazil zpátky na silnici, a zůstal převrácený na pravém boku.

Šofér měl při vší smůle i velké štěstí, že z nehody vyvázl bez větších zranění. "Škodu na vozidle jsme odhadli na 150 tisíc korun a řidiči jsme udělili 500korunovou pokutu," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Podle dopravních expertů nehod s mikrospánkem přibývá významně právě v období po změně zimního času na letní. Mají k tomu i přesné zahraniční statistiky, které mikrospánek jako příčinu nehod přímo sledují.

[chooze:article;value:494487]

"V prvních dnech po změně času na letní je zaznamenán šesti- až osmiprocentní nárůst smrtelných dopravních nehod. Ale máme i naše národní statistiky. V loňském roce v prvním týdnu po změně času na letní v některých dnech došlo až k pětinovému zvýšení počtu dopravních nehod oproti ostatním průměrným dnům v roce," poznamenal dopravní expert Roman Budský.

Nejohroženější skupinou jsou lidé do 25 let, lidé, kteří pracují ve směnných provozech, dálkoví řidiči a lidé, kteří mívají poruchy spánku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.