Počasí bláznilo odjakživa, tvrdí Turek. Můžeme si za to sami, říká Nejedlová

Kandidátka Strany zelených do Evropského parlamentu Johanna Nejedlová je přesvědčená, že lidé musejí udělat vše pro to, abych zabránili projevům klimatických změn. "Musíme se na to připravit. Máme prokázáno, že člověk významně k této změně přispívá a musíme s tím něco dělat. Musíme využít možností Evropské unie a vzít velký balík peněz na to, abychom nakopli naší ekonomiku tak, aby byla čistší, aby nám nabízela lepší práce, abychom měli lepší ekologické zemědělství," řekla v pořadu Za pět minut dvanáct.

Filip Turek sice připustil, že člověk má podíl na změně klimatu, ten je ale podle něj malý. "Úsilí, které vynakládáme na záchranu klimatu, nevyváží důsledky v ekonomice společnosti. Klimatické změny se dějí celou historii, člověk má na ně bezesporu vliv, ale je jen jedním z osmi faktorů, které na tu změnu počasí působí. I vědci tvrdí, že to není tak horké. Na teplotu na Zemi má vliv ještě řada dalších, vědecky prokázaných věcí," oponoval Turek.  

[chooze:article;value:550010]

​Nejedlá tvrdí, že musíme masivně investovat do toho, abychom ke klimatickým změnám docházelo co nejméně. "Nemůžeme před tím zavírat oči, dochází nám čas," nesouhlasila Nejedlová. Podle ní to, že máme Green Deal, je základní efektivní krok k řešení situace. "Dalším pozitivem je třeba směrnice o opravách, které si lidé mohou dělat sami, nebo směrnice o ekodesignu," dodala Nejedlová.

Podle Turka mají přijatá opatření spíše negativní dopady. "Jednoznačně je to destrukce automobilového průmyslu v Evropě. Jsou firmy, které byly na trhu 20 let, a teď padají," reagoval Filip Turek. "Pokud se rozhodneme, že kvůli počasí, které bláznilo odjakživa, si zničíme průmysl, tak tím nic nevyřešíme, " domnívá se Turek. "To jsou prostě fakta přírodní katastrofy tu byly vždy," dodal kandidát za stranu Přísaha a Motoristé sobě. 

Oba kandidáti se pak přeli kvůli výrobě elektromobilům. Nejedlová se jejich výroby zastávala. "Lidé si je nechtějí kupovat, protože jsou bez dotací dražší a neefektivní," řekl naopak Turek.

Podívejte se na celý díl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.