Počasí bude o víkendu lákat k vodě. Na řadě míst v Česku platí zákaz koupání

Přestože už minulý týden odstartoval meteorologický podzim, počasí o víkendu bude stále ještě připomínat léto. Obloha by měla být bez mráčků a sluníčko nás bude obšťastňovat svými teplými paprsky.

Jestli uvažujete, že vyrazíte někam k vodě, tak rozhodně neuděláte chybu. Jednou z možností, jak se zchladit a zaplavat si, jsou přírodní koupaliště. Dopředu je však lepší si zjistit, jaká je tam kvalita vody. Aktuálně v Česku odborníci zakázali koupání na devíti místech. Jakost vody hodnotí na základě stupnice, která má pět bodů. Pro každý stupeň je pak určena jiná barva.

Praha a Středočeský kraj

Poměrně dobré podmínky jsou na přírodních koupalištích v Praze. Pouze na koupališti Šeberák je voda špatná a nevhodná ke koupání.

[chooze:article;value:520831]

Také na řadě míst ve Středočeském kraji je kvalita vody dobrá. Nevhodná ke koupání je pouze v jezeře Ostrá nedaleko Lysé nad Labem. Zhoršená jakost je potom v písníku u Bakova nad Jizerou, v Tyršově přírodním koupališti v Rakovníku, v nádrži Slapy u Županovic a v Orlíku u kempu Popelíky, Lavičky, Trhovky a Podskalí.

Jihočeský kraj

Naproti tomu v Jihočeském kraji převažují spíše místa, která by lidé měli vzít raději obloukem. Voda nevhodná ke koupání je v přehradě Orlík u kempu Radava, v rybníku Hejtmanovi a ve Staňkovském rybníku nedaleko Chlumu u Třeboně. Na zhruba dalších pěti místech je jakost vody zhoršená.

Plzeňský kraj

Podle odborníků je voda nevhodná ke koupání v přírodním biotopu České údolí. Zhoršené podmínky hlásí také v případě koupaliště Annín, Strážov, rybníku Babylon, jezírku Košutka a nádrži Hracholusky na hrázi a u penzionu Na Radosti.

Karlovarský kraj

Dvě problematická místa jsou v Karlovarském kraji. Obloukem by lidé měli vzít Velký Rybník nedaleko Karlových Varů. V něm je zakázáno se koupat. Špatná kvalita vody je i ve vodní nádrži Skalka u kempu Pohoří.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji by lidé neměli lézt do vody v nádrži Nechranice v kempu u hráze a u Tušimic. Také rybník Chabařovice má vodu nevhodnou ke koupání.

Liberecký kraj

Liberecký kraj je na tom poměrně dobře. Výjimkou je pouze Hamerské jezero, kde voda není vhodná na různé radovánky či plavání. Zhoršená kvalita vody je pak v oblíbeném Máchově jezeře.

Královéhradecký kraj

Rovnou dva zákazy koupání vydali odborníci pro Královéhradecký kraj. Ty platí pro rybník Dolce u Trutnova a Stříbrný rybník u Hradce Králové. Zhoršená jakost je pak v Oborském rybníku kousek od Jičína.

Pardubický kraj

Pardubickému kraji dělá "ostudu" rybník Rosnička u Svitav. Tam je vydaný zákaz koupání. Špatná kvalita vody je pak také ve vodní nádrži Pastviny u Šlechtova palouku a Panelovky.

Vysočina

Opatrní by měli být lidé na Vysočině. Kromě rybníku Kachlička a vodní nádrže Sedlice, kde je koupání nebezpečné a platí tam zákaz, je nevhodná voda také například v Ředkovském rybníku, Břevnické nádrži, rybníku Medlov nebo přehradě Trnávka.

Jihomoravský kraj

Oproti ostatním krajům nabízí jižní Morava tu nejkvalitnější vodu. Zhoršená jakost je pouze ve vodní nádrži Letovice u Vranové.

Olomoucký a Moravskoslezský kraj

Koupání je zakázáno v Olomouckém kraji ve vodní nádrži Plumlov, kde je voda nebezpečná. Špatná kvalita je také v biotopu Paseka.

[chooze:article;value:521383]

Rovněž v Moravskoslezském kraji odborníci zakázali chodit do vody v Žermanické přehradě. Špatná kvalita je ve vodní nádrži Čerťák u Nového Jičína.

Zlínský kraj

Jinak bezchybné výsledky Zlínskému kraji kazí areál Pahrbek Napajedla. Tam odborníci zakázali lidem koupání.

Interaktivní mapu naleznete na webu koupacivody.cz, kde si můžete každé koupaliště rozkliknout a zjistit bližší informace o kvalitě vody a historii výsledků vzorků.

Chmelaři chválí letošní sezonu, a to hlavně kvůli počasí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.