Počasí děsí už i meteorology. Situace v Evropě nevěstí nic dobrého, varují

Evropu pustoší extrémní a chaotické počasí. Portál Euronews upozorňuje na to, že zatímco v některých částech kontinentu neustále prší, jinde panuje extrémní vedro. Ani jedna z variant ale prý neznačí nic dobrého.

S problémem se potýká například Dánsko, které zažívá rekordně nejdeštivějších 12 měsíců v řadě. To ale způsobuje přetrvávající vlhkost a stále více obyvatel se tak potýká s plísní ve svých domovech. Neustálý déšť totiž znamená, že domy nemají šanci pořádně vyschnout.

[chooze:article;value:566397]

​"Máme za sebou 12 měsíců s nepředstavitelným množstvím deště. Všechno je mokré, včetně konstrukcí domů, které nestačí vysychat," konstatoval Tue Patursson, který je odborníkem na klima. Tamní obyvatelé tak stále častěji řeší i zaplavení sklepů či prosakování vody přes střechu.

Na jihu Evropy je ale situace odlišná. Španělsko se podle The Weather Channel potýká s extrémními vlnami veder, kdy teplota mnohdy přesahuje i 40 stupňů Celsia. A Španělsko není jediné. Podobná vedra, která přispívají ke vzniku lesních požárů, postihují i Řecko nebo třeba Bulharsko.

Právě tam zuřil v polovině měsíce nejhorší požár za posledních deset let. Plameny zachvátily například kopcovitou oblast u města Svilengrad a pohltily desítky tisíc hektarů porostu. Zasaženo bylo i několik vesnic. Požár zuřil i u oblíbeného letoviska Varna.

V Bulharsku pomáhali i Češi. Poslali vrtulníky na hašení požárů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.