Počasí jako na houpačce. Ve čtvrtek se vrátí sníh, o víkendu dvacítky

Čtvrteční ráno a dopoledne nás v počasí přenese zpátky do zimy - v Čechách oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Padat bude mokrý a těžký sníh, který opět může přinést komplikace v dopravě. Navíc na jihozápadě a západě území budou teploty po ránu klesat až k -1 °C. Až odpoledne bude postupně docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Odpolední teploty budou hodně rozdílné – na západě území se budou pohybovat do 10 °C, na východě území vystoupají až k 17 °C.

Dvacítky na skok

Konec týdne nebude mít chybu – počasí u nás ovlivní oblast vysokého tlaku vzduchu a od jihu sem pronikne teplý vzduch. Naměříme tak první letošní dubnovou dvacítku a teploty v maximech na 20 °C se k nám vrátí po měsíci. Těšit se můžeme až na 14hodinovou délku slunečního svitu.

V pátek bude jasno až polojasno, pouze na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. V neděli počasí u nás ovlivní vlnící se studená fronta. Zpočátku dne bude jasno až polojasno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti a postupně na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.,

[chooze:article;value:500032]

​Po víkendu opět sešup teplot vzduchu

Hned po víkendu půjdou teploty dolů a opět bude v hlavní roli deštník – převládat bude velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholky hor se vrátí i sněžení. Poslední dubnový pracovní týden tak přinese výrazně podprůměrné teploty – ranní teploty budou klesat až k nule, odpolední se budou pohybovat kolem 10 °C. Dvacítky se k nám už do konce dubna nevrátí.

Vynahradí nám to květen?

Výraznější nárůst teplot vzduchu nepřinese ani začátek května. Jaké přinese odchylky jako celek od dlouhodobého normálu, kdy se průměrná květnová teplota z let 1991 až 2020 pohybuje na 13,1 °C počítají sezónní výhledy počasí. Ty se přiklání k tomu, že květen bude v Evropě střední teplotně nadprůměrný o 1 až 2 °C. Vynahradí nám tedy jen pozvolný nástup letošního jara.

Česko se bude stále potýkat s aprílovým počasím. Pokračovat má až do půlky dubna (03/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.