Počasí má vliv i na naši váhu. Hubnout se dá velmi rychle, popisuje meteoroložka

Jedna kapitola meteorologie se zabývá tzv. refrigerací. Tou rozumíme množství tepla, které vydáváme na udržení tělesné teploty, jestliže se nacházíme v chladnějším nebo naopak teplejším prostředí.

Míru refrigerace pociťujeme v termickém komfortu. Pokud jste v prostředí, kde se cítíte příjemně – není vám zima ani horko, potom je ztráta energie refrigerací téměř nulová. Naopak pokud se nacházíte v místnosti, kde se netopí, nebo kde je naopak přetopeno, potom musí tělo vydat daleko větší energii na udržení své stálé teploty.

V přetopené místnosti musíme tedy paradoxně vydávat energii. Tu spotřebováváme na produkci potu, který nás při svém odpařování z kůže ochlazuje. Podobný chladící účinek znáte i ze situace, kdy vylezete z vany nebo rybníka a rychle se musíte usušit, aby vám nebyla zima.

[chooze:article;value:535096]

​Běhejte jedině za větrného počasí

Významnou roli při ochlazování hraje také proudění větru. Pokud rychlost větru dosahuje alespoň 8 m/s, vnímáme okolní teplotu jako výrazně nižší, než ve skutečnosti ukazuje teploměr. A to je opět jeden z projevů působení refrigerace na naše tělo.

Pokud si tyto podmínky přeneseme do venkovního prostoru, pak platí, že procházka při chladnějším a větrném počasí nebo naopak při teplotách nad 28 °C nás stojí více energie než ta samá cesta při 20 °C.

Pro představu – při procházce ve větru dlouhé hodinu a půl refrigerace zvýší váš energetický výdej přibližně o 400 až 450 kilojoulů, tedy o jeden malý bílý jogurt.

Počasí ovlivňuje i naši chuť k jídlu

Charakter počasí ovlivňuje i chuť k jídlu. Například pokud prší nebo sněží, máte větší chuť na kyselé. Když je zataženo, projeví se na to na naší vyšší spotřebě sladkého. a když je vysoká vlhkost vzduchu, nakupujete více nápoje, a to nejen pivo, ale také minerálky a limonády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.