Počasí na horách je na lyžovačku perfektní. Hotely hlásí téměř plné pokoje

Ve městech připomíná počasí spíš apríl, na horách je ale pravá zima. Kdo v sobotu vyrazil na lyže, rozhodně nelitoval. Deset centimetrů čerstvého sněhu a teploty kolem dvou stupňů pod nulou přilákaly do Beskyd stovky lyžařů.

"Na sjezdovce leží 30 centimetrů technického sněhu plus ten přírodní, navíc očekáváme, že ještě sněžit bude," těší se provozovatel lyžařského areálu Ski Karolinka Jan Dudek.

[chooze:article;value:533770]

Parkoviště u lyžařských areálů se plnila hned od rána. Mnozí tam stráví vánoční svátky nebo rovnou celé prázdniny. Hoteliéři se báli, že lidé nepřijedou. Obavy se ale v posledních dnech rozptýlily.

Nejvyšší české hory hlásí poslední volná místa. Hoteliéři v Krkonoších mají rezervace u 90 procent pokojů. "Vánoční týden včetně silvestrovského večera máme plně vyprodaný. Stálí hosté si pobyty objednali už minulý rok," sdělil zástupce provozního ředitele hotelu Bauer Bílá Pavel Carbol.

"Máme z toho velkou radost. Podařilo se nám zopakovat loňský rok a možná ještě trošku navýšit. Zájem je skutečně velký," radoval se ředitel resortu Valachy Tomáš Blabla.

[chooze:article;value:534387]

Zima je letos hodně nevyzpytatelná. Začala mrazivým počasím na konci listopadu, oblevu vystřídalo sněžení, teď se má ale zase oteplit. Udržet sjezdovky v kondici je prý hodně náročné. "V předpovědi je oteplení, tak uvidíme. Jsme rádi za každý centimetr, který napadne," řekl provozovatel lyžařského areálu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula.

Sněhu je ale zatím dost. Dokonce tolik, že v Krkonoších a Jeseníkách horská služba vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí. Turisté a návštěvníci hor by měli být velmi opatrní a měli by se vyvarovat pohybu po svazích, které mají sklon větší než 30 stupňů. Nedoporučují se ani hřebenové túry.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.