Počasí na víkend: Ledoví muži přicházejí. Stále hrozí ranní mrazíky

Ve čtvrtek i v pátek se v Česku vyskytly přízemní mrazíky. S blížícími se "zmrzlými muži" je namístě otázka, jestli přinesou i ranní mrazíky, jak praví pranostiky. 

"Na ledové muže přineslo počasí výrazné ochlazení naposledy v roce 2020," informovala meteoroložka Dagmar Honsová. Za posledních 60 let měření teploty na stanici Praha-Ruzyně se ranní mráz vyskytl pouze ve 3 % případů. Teploty pod nulou poránu se tedy vyskytly stejně často jako tropické dny, kdy teplota překročila hranici 30 stupňů Celsia. "Letošní rok řadu letních dnů na ledové muže prodlouží," doplnila meteoroložka.

Kvůli velmi mírné zimě a teplotně nadprůměrnému jaru se dá říci, že po podzimu přišlo rovnou léto. Příroda je tak letos "napřed", což ovlivnilo i české pěstitele. Nejen stromy začaly letos kvést o pět až šest týdnů dříve.

"Jakmile se začaly zvedat průměrné teploty, tak se veškerá vegetace zvedla a všechno krásně nakvetlo," řekl ve vysílání TN Live Jiří Sixta z jahodárny u Sedlčánek. S meteoroložkou Honsovou mluvili o pěstování jahod i o počasí. Ovocnáři už dokonce sklidili první letošní jahody. Konkrétně v jahodárně u Sedlčánek začali se sklizní 26. dubna, což je tamní rekord.

[chooze:article;value:554501]

Podle ČHMÚ se mohou přízemní mrazíky objevit ojediněle v údolích v noci na sobotu. Jinak se ale můžeme těšit na teplé dny. Teploty na ledové muže se budou podle předpovědi pohybovat okolo 20 stupňů. Nejtepleji bude v úterý, kdy nejvyšší denní teploty dosáhnou na letních 25 stupňů. Na některých místech bude v neděli pršet, ale během dne bude déšť ustávat. Ojediněle bude pršet i v pondělí.

První zmínky o ledových mužích pocházejí už z 19. století. "Ochlazení je dáno severním, severozápadním nebo severovýchodním prouděním. Při malé oblačnosti se teploty v ranních minimech dostaly pod bod mrazu nebo se vyskytly přízemní mrazíky," vysvětlila meteoroložka Honsová.

Podívejte se na celý rozhovor s Jiřím Sixtou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.