Počasí přeje památkám. Místo na koupaliště lidé jezdí na hrady a zámky

O zámky, a to i ty menší, je teď velký zájem. "Je to silnější hlavně v těch posledních týdnech. Návštěvnost se poměrně zvýšila, zejména dětské prohlídky jsou v podstatě vyprodané," prozradil kastelán zámku Mníšek pod Brdy Petr Digrin. 

Návštěvnost si pochvalují také na zámku Kozel na Plzeňsku. Kromě interiéru je mezi návštěvníky oblíbený také rozlehlý park. "Náš park je velice oblíbený, je hojně navštěvován. V současné době je zadarmo a samozřejmě i to navyšuje naši návštěvnost alespoň desetkrát," sdělila zástupkyně kastelána Věra Polanová. 

[chooze:article;value:513970]

​Počasí posledních dnů svádí spíš k výletům než ke koupání. "Kdyby bylo hezky, tak asi budeme někde u vody," svěřili se televizi Nova jedni z návštěvníků. 

"Chodí jich více, a to asi v průměru o 50 lidí denně víc," potvrzuje trend kastelán Hrádku u Nechanic Martin Rejman. "Máme informace od kastelánů, že teď v těch posledních dnech je zájem o prohlídky opravdu velký," doplnila mluvčí Národního památkového ústavu Blanka Černá. 

Památkáři si letošní sezónu jako celek pochvalují. Lidé se po době covidu vracejí a jen za prvních sedm měsíců roku navštívilo památky ve správě státu zhruba 2,3 milionu lidí, tj. o desetinu víc než za stejné období loni. Navíc srpen bývá podle památkářů jedním z nejsilnějších měsíců.

Zámek v Raduni má díky chladnému počasí více návštěvníků. Podívejte se na reportáž (08/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.