Počasí rozdělí Česko na polovinu. Teplotní rozhraní bude ostré, varuje ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje na teplotní rozdíly, kterým bude ve středu čelit celé Česko. "Zítřejší situace s poměrně ostrým teplotním rozhraním nám krásně ukáže, jak rozdílné může být počasí i v rámci našeho relativně malého území," uvedli odborníci.

Nejvíc se to má týkat sněžení. Zatímco v nejsevernějších oblastech Čech má ve večerních hodinách sněžit ve všech polohách, na Šumavě se sníh objeví jen přechodně. Bílá pokrývka by tam měla napadnout jen na vrcholcích kolem 1 100 až 1 200 metrů nad mořem.

​Od severu se na Česko přižene i občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi 7 až 11 °C, na jižní Moravě má být až 13 °C. V tisíci metrech nad mořem by se měla rtuť teploměru vyšplhat maximálně ke 2 °C.

[chooze:article;value:540526]

​Meteorologové upozorňují, že teplotní rozhraní bude poměrně ostré a jeho hranice se ještě stále může lehce změnit. "I změna v řádu několika desítek kilometrů v severojižním směru může znamenat rozdíl v nadmořské výšce snížení i o pár stovek metrů," vysvětlují.

Středeční situace je navíc podle ČHMÚ krásnou ukázkou nejistoty, která vždy u předpovědí počasí je. "Právě vědomí si těchto omezení je důležité v případě hodnocení předpovědi počasí například na základě jednoduché bodové předpovědi v aplikacích," upozorňují.

Vysílání TV Nova se vrátilo v čase. Relace o počasí vypadala stejně, jako před 30 lety:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.