Počasí se zbláznilo: Záplavy v Somálsku, rekordy ve Španělsku, zlom čeká i Česko

Teploty u Barcelony dosahují skoro 30 stupňů. Ještě během týdne podle tamních meteorologů bude v oblasti teplo. Ještě v neděli v přímořském regionu Costa del Sol naměřili 32,2 stupně Celsia, upozornil web SUR in English. I na Španělsko je takové počasí v půlce listopadu nezvyklé.

Ve Francii naopak pomalu začíná lyžařská sezóna. Už v sobotu totiž zahajují provoz první dvě střediska. Obvykle přitom sjezdovky otevírají později, informoval web The Connexion.

[chooze:article;value:529309]

V Alpách totiž v posledních dnech nasněžilo. Někde napadlo i přes metr sněhu. Sjezdovky v Tignes u města Bourg-t-Maurice a Val Thorens v departmentu Savojsko se toho rozhodly využít. Podmínky pro lyžování přitom ještě loni nebyly na začátku loňské sezóny příznivé.Sain

Somálsko momentálně trápí přívalové deště. Ty v africké zemi způsobily povodně. Podle posledních údajů při nich zemřelo 33 lidí. Navíc jich skoro milion musel opustit svůj domov, uvedla agentura AP.

Vzhledem k tomu, že v zemi stále prší, záplavy mohou být ještě větší. Tamní prezident už požádal zahraniční státy o pomoc. 

[chooze:article;value:529223]

Jihoafrický Johannesburg zase v pondělí zažil silné krupobití. Z oblohy padaly kroupy o velikosti golfového míčku. "Poškozená byla hlavně vozidla. Také se v jednom z hotelů v Rosebanku (předměstí Johannesburgu, pozn. red.) propadla střecha. Nejsou hlášené žádné oběti ani zranění," řekl mluvčí záchranářů pro SABC NEWS.

Česko v příštích dnech čekají teploty nad nulou a zatažená obloha. V noci dokonce spadnou teploty i pod bod mrazu. "Před námi je na srážky bohatý týden, bude i větrno, teploty budou jako na horské dráze," avizovala v pondělí meteoroložka Dagmar Honsová. Před Vánocemi už by se měly v prosinci teploty během dne dostávat pravidelně pod nulu.

Hřebeny Šumavy a Krkonoš přikryl sníh. Napadlo přes 20 centimetrů (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.