Počasí si v Česku dělá, co chce. Teploty už ale klesnou hluboko pod nulu

V pondělí bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže. Bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Na horách na severu i vydatné. Denní teploty 8 až 12 °C, teploty tak budou o 4 až 6 °C vyšší než je pro toto období běžné.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, během odpoledne od severu další přibývání oblačnosti, na horách sněžení, večer od severu se bude hranice sněžení snižovat do cca 400 m nad mořem. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 5 až 10 °C, večer od severu výrazné ochlazení.

​Teplotní zlom přijde ve středu

Středa bude nejchladnějším dnem týdne – studené severní proudění ve vyšších polohách nepustí teploty nad bod mrazu. Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Po ránu se bude ojediněle tvořit náledí. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -2 až 3 °C.

Už ve čtvrtek nás svým okrajem ovlivní teplá fronta, takže teploty půjdou opět nahoru. Zpočátku dne polojasno, postupně přibýváni oblačnosti i srážek – ty mohou být ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty -1 až -6 °C. Denní teploty 2 až 7 °C. A opět větrno – nárazy větru až kolem 55 km/h.

[chooze:article;value:529701]

A další frontální systém přes naše území přejde hned v pátek. Bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, postupně od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 5 až 0 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. A opět větrno – nárazy větru až kolem 55 km/h.

O víkendu až 8 stupňů

V sobotu na sv. Kateřinu bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 4 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Neděle bude psát podobný scénář – bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 4 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Modely dávají další ochlazení na úplný závěr listopadu.

Zátěž pro náš organismus

Velké teplotní skoky nejvíce pociťují lidé s termoregulačními potížemi, jako jsou senioři, těhotné ženy nebo batolata. Problémy způsobují také těm, kteří bojují s onemocněními srdce a cév. Riziko nachlazení se zvyšuje i u zdravých jedinců, málo kdo totiž tak náhlou změnu teploty očekává nebo jí v předpovědi počasí nevěří a zvolí nevhodné, lehké oblečení.

[chooze:article;value:529368]

Podle dopravních statistik je ve dnech s náhlou změnou počasí více dopravních nehod. Řidiči se za volantem hůře soustředí a je více výjezdů záchranné služby, což souvisí i se změnou tlaku vzduchu a jejím působením na lidský organismus.

S ochlazením se rychle mění i chutě k jídlu, při chladném počasí dáváme přednost sladkému.

Na hřebenech Šumavy předminulý týden napadlo přes 20 centimetrů sněhu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.