Počasí udělalo radost vinařům. Začali se sběrem ledového vína

Desítky sběračů se v neděli ráno vydaly do vinic poblíž Dolních Dunajovic. Už několik dní netrpělivě sledovaly počasí. Když rtuť teploměru klesla pod mínus deset stupňů Celsia, nastartovaly traktory a vyrazily.

"Úžasné, mrazivé, krásné. Tak to má být," hodnotili pobyt ve vinici sběrači. I tam totiž přišla pravá prosincová zima. Vinice v týdnu zasypal sníh a hrozny v hlubokých mrazech zmrzly na kámen. Vinaři začali se sběrem kolem páté hodiny ráno. V tu chvíli ukazoval teploměr mínus 12 stupňů Celsia.

[chooze:article;value:475270]

"Letos je to úplně úžasné. Je to úplně ideální, kdy v tuto dobu dojde tak nízká teplota a dá se to posbírat před Vánoci," řekl vinař Marek Šťastný. Sehraným sběračům na práci svítily traktory. Posbírat úrodu z více než hektarové vinice stihli za dvě hodiny. Museli si ale hodně přivstat. Části z nich zazvonil budík už před čtvrtou hodinou ráno.

Ledové víno má díky mrazu výjimečně vysoký obsah cukru. Zatímco z metráku hroznů je výlisnost kolem 75 procent, u ledového vína jen kolem 20. Tomu odpovídá i cena, která se u menších lahví pohybuje okolo 400 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.