Počasí už neví, co by. Meteorologové změnili předpověď na Velikonoce

Koledníci, pozor! Do Česka se znovu vrací zima a o slovo se přihlásí ještě před Velikonoci. Pokud se tedy chystáte brázdit ulice s pomlázkou, nepodceňte v následujících dnech teplé oblečení. Místo koledování byste jinak mohli skončit s čajem v posteli.

Už tento víkend se totiž v Česku výrazně ochladí a z jara uděláme krok zpátky do zimy. "Od neděle bude hranice sněžení klesat a přechodně se sněhové vločky dostanou do středních nadmořských výšek," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

A na teplejší oblečení to bude i v dalších dnech. "Nejvyšší odpolední teploty se počátkem příštího týdne budou zastavovat do 10 °C a ranní minima opět klesnou místy pod bod mrazu," říká meteoroložka.

[chooze:article;value:547148]

​Na Velikonoce se ale všechno změní a do střední Evropy začne proudit teplý vzduch, díky kterému půjdou teploty nahoru. "Během Velikonoc se budou odpolední teploty nejčastěji pohybovat mezi 12 až 16 °C, při srážkách kolem 10 °C," uvádí Honsová.

Mnozí milovníci Velikonoc teď zřejmě zajásali, před 56 lety bylo na Velikonoce ale ještě tepleji. Vůbec nejvyšší teplota vzduchu na Velikonoce byla v Praze naměřena 23. dubna 1968, kdy vystoupala na 30,9 °C. Naopak nejnižší naměřili na stanici Desná Souš 21. března 1962, a to -18,5 °C.

"V poslední době bylo nejchladněji v roce 2008, kdy Velikonoční pondělí připadlo již na 20. března a průměrná teplota vzduchu se pohybovala na 0,2 °C a na většině území sněžilo," dodává Honsová. Velikonoce jsou pohyblivé svátky, slaví se tedy v rozmezí od 20. března do 25. dubna, a rozmezí maximálních a minimálních teplot tak bývá široké.

Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.