Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se

Mandloňový sad v Hustopečích na jihu Moravy přilákal už dokonce pozornost i zahraničních odborníků a médií. Sad letos díky extrémně teplé zimě rozkvetl o dva týdny dříve, než je obvyklé, píše web Euronews. Kvést by totiž měl začít až na přelomu března a dubna.

"Není to nic neobvyklého," prohlásila v úterý majitelka Mandlárny Kateřina Kopová. Stejnou situaci prý zažila i před pěti lety. Zatímco mírná zima podle ní květům mandloní nijak neškodí, mrazy pro ně naopak představují velké riziko.

Právě ranní mrazíky, před kterými varovali meteorologové, ji v posledních dnech znervózňují. "Dnes jsem trochu nervózní, protože pole předpovědi mají teploty klesnout pod nulu a pár mrazivých rán stačí k tomu, abychom skončili bez úrody," přiznala.

[chooze:article;value:548223]

Mandloňový sad v Hustopečích u Brna, který je otevřený po celý rok, se stal také populárním turistickým lákadlem. Denně tam zavítají až tisíce návštěvníků, kteří mohou obdivovat na dva tisíce rozkvetlých mandloní.

Jak připomíná agentura AP News, mezi oblasti, kde se mandle nejvíce pěstují, patří Kalifornie, Čile a Austrálie nebo oblast Středozemního moře. Česká republika, která má oproti těmto státům podstatně chladnější klima, se tak vymyká a například redaktoři Euronews pěstování mandloní v Česku považují za opravdu zvláštní. 

Přichází extrémní změna počasí. Teploty už nebudou připomínat jaro:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.