Moderní bydlení

Počasí v Česku se zcela změní, hlásí ČHMÚ. Ochlazení má být teprve začátek

Počasí chystá otočku. "Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav. Podle jeho předpovědi vystřídá vysoce nadprůměrné teploty značné ochlazení.

"Teploty oproti nedělním maximům kolem tropické třicítky spadnou v pondělí v Čechách přibližně o 10 °C, na Moravě a ve Slezsku o 8 °C," uvádí meteorologové. V úterý se pak do Česka přižene chladnější vzduch od severozápadu a přinese občasné přeháňky a oblačnost.

[chooze:article;value:572699]

​Další teplotní sešup přinese středa. "Ve středu by nás měla přejít další studená fronta, za kterou se ochladí ještě více. Tento scénář se zdá být už poměrně pravděpodobný. Druhá polovina pracovního týdne tak bude ještě chladnější s denními teplotami většinou kolem 15 °C," uvádí ČHMÚ.

Teplotní pokles s sebou navíc přinese i déšť. "Změna nastane již v noci na pondělí, kdy by měly srážky v podobně intenzivního deště a patrně i vnořených bouřek zasáhnout hlavně západ Čech. Během rána a dopoledne by se měly srážky pak přesunout na většinu území včetně Moravy a Slezska," předpovídají meteorologové.

Kde přesně se srážky objeví, zatím není jasné. "Bude záležet na trajektorii a vlastnostech tlakové níže, která přes naše území bude přecházet. Mělo by ale zapršet na většině území a lokálně i s možnými úhrny v řádu několika desítek milimetrů," dodávají experti. Vydatnější srážky se objeví jen někde.

Lidé si užívají letní počasí. Koupaliště jsou stále zaplněná (09/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.