Počasí vyvolává chaos. Rozdíly v Česku jsou obří, diví se meteorologové

Obří teplotní rozdíly v Česku zaráží meteorology. Mezitím, co v pondělí bylo na Karlovarsku 3,7 °C, teplota se na druhém konci republiky v Ostravě vyšplhala až na 15,1 °C. Podobně na tom byly i další dny a změna nenastane ani v nejbližší budoucnosti. 

"Také v dalších dnech bude trochu chladněji na západě a severozápadě území, a naopak tepleji na východě a jihovýchodě," uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. "Převažovat bude hodně oblačnosti, slunce se může ukázat jen na malou chvíli," dodávají.

V pátek se mají na západě Čech objevit ojediněle mlhy, dopoledne přibude frontální oblačnost. Například v Karlovarském kraji se mají teploty pohybovat mezi 7 až 12 °C, na druhé straně republiky v Moravskoslezském kraji se mají vyšplhat až k 16 °C.

[chooze:article;value:543666]

​A podobně tomu bude i o víkendu. Na západě Česka se mají teploty v sobotu vyšplhat maximálně na 11 °C, na východě bude dokonce okolo 16 °C. V neděli na západě naměří až 13 °C, na východě dokonce 17 °C.

"Celkově ale zůstanou teploty mnohem výše, než bývá obvyklé na přelomu února a března," upozorňují meteorologové. Navzdory rozporuplnému počasí napříč republikou se totiž letošní únor zřejmě stane nejteplejším únorem v historii měření.

Současným rekordmanem je únor 2020, kdy průměrná teplota dosahovala 6,9 °C. Nejvyšší teplotu ale meteorologové zaznamenali v roce 1944 v Českém Krumlově, kde teploměry hlásily 22 °C, a naopak nejchladněji bylo v únoru 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic, a to -42,2 °C.

Zažíváme nejteplejší únor od začátku měření:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.