Počasí zmátlo meteorology. V příštích týdnech se stane něco, s čím nepočítali

V sobotu začalo meteorologické léto. Výhledy počasí na jeho první měsíc ale dělají vrásky meteorologům. Zatímco nad jižní a východní Evropou bude počasí určovat oblast vysokého tlaku vzduchu, nad severozápadem Evropy bude převažovat oblast nízkého tlaku vzduchu, píše web Severe Weather.

Červen by měl tak do střední, východní a severní Evropy přinést nadprůměrně vysoké teploty. Naopak severozápadní Evropu podle nich potrápí nestabilní počasí.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se ale v Česku tropických teplot v nejbližší době nedočkáme. A to minimálně do poloviny června. "V první červnové dekádě rozhodně nenastanou. Počasí v červnu bude pokračovat s teplotami kolem 20 stupňů Celsia, oblačností a srážkami," řekla.

[chooze:article;value:558059]

Poté už by ale milovníci vysokých teplot měli mít radost. "Sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, se shodují, že v Evropě střední a potažmo nad starým kontinentem máme před sebou další teplotně nadprůměrné léto," uvedla.

Jak připomíná web Skymet Weather, globální počasí od loňského června ovlivňoval meteorologický jev El Niño. Cyklus ENSO se aktuálně nachází v neutrální fázi a v nejbližší době svět čeká velmi rychlý přechod na jev La Niña – chladnější protějšek El Niño. La Niña bude ovlivňovat počasí až do příštího roku.

Neutrální fáze může ale podle některých meteorologů přetrvat až do září. Podle předpovědí je aktuálně 69% pravděpodobnost vývoje jevu La Niña v období od července do srpna, píše web Climate Prediction Center.

Olomoucko zasáhly v pátek silné bouřky. To nejhorší počasí ale teprve přijde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.