Počasím může výrazně zamávat polární vír. Vzniká u něj nová anomálie

Polární vír se začíná měnit. Meteorologové upozorňují, že už nyní začíná být mírně narušený, a podle expertů z portálu GalwayBeo vše nasvědčuje tomu, že by ve druhém prosincovém týdnu mohla situace ještě eskalovat.

Chování polárního víru totiž vytváří takzvaný protivír – meteorologický jev, který by mohl zamíchat s počasím. Ve víru totiž v poslední době došlo k náhlému stratosférickému oteplení, které do Česka přihnalo chladnější počasí. Právě náhlé stratosférické oteplení může i za vznik protivíru.

"Polární vír je mírně narušený. Když není, je kolem pólu takové silné proudění kolem dokola. Ale někdy tam nastane náhlé stratosférické oteplení. To vytvoří takzvaný protivír. Ten je teď v oblasti Kanady a Aljašky," vysvětlil meteorolog Petr Dvořák.

[chooze:article;value:530792]

​Otázkou tak podle meteorologa zůstává, jak se anomálie projeví. "Zatím to vypadá, že budou vpády studeného vzduchu, ale pocítí ho hlavně na severoamerickém kontinentu. U nás by se to příliš projevit nemělo," uklidnil.

V Česku jsme ale dopady polárního víru už pocítili. "Určitě se u nás projevuje. Pokud dojde v polárním víru k nějaké změně, na počasí se to projeví zhruba s odstupem týdnu až dvou. A právě to se nyní děje," upozornil Dvořák na konci listopadu, kdy se do Česka přihnala sněhová nadílka.

S tou bychom se ale měli koncem týdne rozloučit. Mráz totiž vystřídají teploty nad nulou a podle předpovědi mohou na některých místech dosahovat až k deseti stupňům Celsia. Náhlá změna počasí má nastat hned na přelomu týdne.

Evropské země dál svírá mráz. Počasí komplikuje dopravu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.