Počet exekucí loni klesl o stovky tisíc. Pomohl zásah politiků, tvrdí exekutoři

Počet exekucí u fyzických osob loni poklesl ve srovnání s rokem 2021 o více než 300 tisíc. V roce 2021 bylo v Česku přes 4,4 milionu exekucí, loni už "jen" 4,1 milionu. Počet lidí v exekuci byl ke konci roku 2022 podle statistik Exekutorské komory o zhruba 30 tisíc lidí nižší. Soudní exekutoři loni také ukončili rekordní počet cca 960 tisíc exekucí, oproti roku 2021 více než dvojnásobek. Daty se na tiskové konferenci pochlubila Exekutorská komora.

Exekuce jsou velkým problémem nejen pro dlužníky a věřitele, ale i pro celý stát. Ten kvůli nim přichází o spoustu peněz, které někteří lidé neodvádí do systému například tím, že pracují na černo. Politici napříč politickými stranami se proto snaží najít řešení.

Nedávno například proběhla akce Milostivé léto a další z kroků, který alespoň částečně pomohl zlepšit situaci, bylo zastavování bagatelních exekucí. Od ledna minulého roku je díky tomu možné zastavit exekuce, u kterých samotný dluh bez penále a úroků nepřesahuje 1500 korun a za poslední tři roky se nic nevymohlo. Věřitel získá 30 procent ze své pohledávky, a to ve slevě na dani. "Soudní exekutoři takto zastavili na 450 tisíc exekucí. Po této možnosti, tedy zastavování bagatelních exekucí soudní exekutoři volali dlouho, a to hlavně proto, aby se systém očistil o zbytečné exekuce," uvedl prezident komory Jan Mlynarčík.

[chooze:article;value:498771]

​Průměrný dlužník měl na sebe loni vedeno 6,16 exekucí, což je po řadě let také pokles. Naopak vzrostl věk průměrného českého dlužníka, a to na 46,4 let. Nejhorší situace s exekucemi je v okresech Most, Ústí nad Labem a Chomutov. Naopak nejlépe jsou na tom okresy Žďár nad Sázavou, Brno-venkov, Praha-východ a Uherské Hradiště.

Přibylo exekucí na výživné

Přestože počet celkových exekucí klesl, tak přibylo exekucí na výživné. V roce 2022 vedli soudní exekutoři v Česku celkem 4 750 exekucí na výživné. Za nárůstem je podle komory jednoznačně zákon o náhradním výživném. "Podmínkou pro výplatu této dávky je totiž vedení exekuce," uvedla komora. U výživného podle členky prezidia Venduly Flajšhansové funguje také zabavení řidičského průkazu. "Jen v loňském roce exekutoři vydali 1 200 takových exekučních příkazů. Většinou pak dlužník najde poměrně rychle nové zdroje na uhrazení výživného," uvedla Flajšhansová. 

Negativní trend

Exekutorská komora očekává, že letos ale exekucí přibude. "Mohla by se tady už promítnout ve větší míře horší ekonomická situace a všeobecné zdražování," varuje komora. Podle exekutorů by mohlo pomoci zastavování bezvýsledných exekucí. To jsou podle komory takové, kde se šest let nic nevymohlo. "Podle analýz a kvalifikovaných odhadů EK ČR by se takto mohlo zastavit na 700 tisíc až 800 tisíc exekucí. To znamená, že by se takto letos mohlo zbavit všech soudních exekucí v důsledku nové právní úpravy cca 50 tisíc až 80 tisíc fyzických osob," domnívá se komora.

Velké debaty se vedou také o zavedení místní příslušnosti exekutorů. Exekutory by podle tohoto plánu určoval exekuční soud podle kraje a jeden dlužník by měl jen jednoho exekutora. Senát ale loni v listopadu návrh Adély Šípové (Piráti) nejtěsnější většinou hlasů zamítl.

Exekutoři se někdy stávají obětí dlužníků. Podívejte se, co jim udělala žena v bytě s dětmi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.