Počet nehod na elektrokoloběžkách stoupá. Noste přilby, vyzývají experti

Nehod na elektrokoloběžkách přibývá, ta poslední se stala v České Lípě. Čtyřicetiletý muž chtěl na koloběžce odbočit v České Lípě do Mimoňské ulice. Zavadil o kanál a následovalo salto, po kterém muž dopadl hlavou na obrubník. "Při pádu se těžce zranil. Z místa ho odvezla záchranná služba do českolipské nemocnice," sdělila mluvčí libereckých policistů Klára Jeníčková. 

Neopatrná jízda na elektrokoloběžkách je podle expertů mnohem víc nebezpečnější, než by mnozí řidiči čekali. "Když se podíváme, jak se na koloběžkách padá, tak je to kotoul, salto a dopadá hlavou na vozovku na obrubník. Taková typická rychlost, ve které padá koloběžkář, je zhruba 20 kilometrů v hodině," řekl dopravní expert Roman Budský. 

[chooze:article;value:506651]

Ochranná přilba je, stejně jako na kole, povinnou výbavou pouze pro osoby mladší 18 let. Přesto jde o velice efektivní prostředek, který o desítky procent snižuje riziko vážného zranění hlavy. "Až 37 procent koloběžkářů, kteří zemřeli na následky smrtelného zranění, mohli žít, pokud by měli v okamžiku kolize nebo pádu na hlavě kvalitní pevnou přilbu," potvrzuje Budský. 

Pro televizi Nova popsala děsivou nehodu také zdravotní sestra z nemocnice v Žitavě, která u jedné z nehod zasahovala. "Byl na tom špatně, měl celou hlavu potlučenou a všude byla krev. Podložila jsem mu hlavu a srovnala jsem ho tak, aby se nepozvracel a eventuálně se ještě neudusil," řekla. Elektrokoloběžkařům, kteří řídí opilí, hrozí kromě zranění i vysoké pokuty. Do jednoho promile alkoholu to jsou až dva tisíce korun, nad promile pak pět tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.