Počet nelegálních migrantů v ČR roste. Ve hře je zavedení hraničních kontrol

Policie jen za první červnový týden zachytila tolik běženců jako za celý duben. Například poblíž obce Javorník policie namátkově zastavila bílou dodávku. Uvnitř se tísnilo čtyřiadvacet Syřanů. Právě migranti ze Sýrie tvoří většinu těch, kteří se do České republiky nelegálně dostávají.

Zachycených běženců stále přibývá. Přitom největší vlna se teprve očekává. Pro srovnání – za letošní květen policie zadržela víc nelegálních migrantů než za celý rok 2018. "Z uvedených čísel je patrné, že záchyt nelegálních tranzitních migrantů přibývá a s letním obdobím lze očekávat další zintenzivnění tohoto pohybu," řekl mluvčí policie Ondřej Moravčík.

[chooze:article;value:508520]

​Migranti k nám přichází nejčastěji přes hranice se Slovenskem. "Ten nápor je velký, to cítíme všichni, prostě migrační situace v Evropě není dobrá. Spolupráce se Slovenskem je ale podstatně lepší, než byla třeba v minulém roce. V této fázi nechceme přecházet k nějakým radikálním krokům. Na druhou stranu, bohužel, v této situaci se nedá vyloučit, že se k nim budeme muset vrátit," zhodnotil ministr Rakušan.

Zhruba v polovině letošního roku se čísla zadržených migrantů ani zdaleka nepřibližují těm za rok loňský, kdy ke zmíněnému obnovení kontrol na hranicích se Slovenskem došlo. "Namátkové kontroly prostě nemohou zachytit všechny ty migranty, proto nemohou stačit a bude potřeba obnovit hraniční kontroly," uvedl Jan Hrnčíř (SPD). Podle ministra Rakušana v současnosti kontroly na hranicích s Českem nezvažuje ani Německo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.