Počet požárů loni klesl. Hasiči zasahovali nejvíce u nehod a technických havárií

[chooze:gallery;value:34375]

Případů, u kterých hasiči loni zasahovali, bylo přes 150 tisíc. Počet požárů proti roku 2022 klesl, a to na 17 tisíc. Nejčastěji zasahovali u technických havárií a u více než 24 tisíc dopravních nehod. V pondělí to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

"Klesl počet požárů, nejvyšší množství jsme zaznamenali v Ústeckém kraji. Bylo to hlavně kvůli teplému a suchému počasí," upřesnil Vlček.

[chooze:article;value:517811]

Loni zemřel jeden hasič z Kolína. Ten přišel o život při dopravní nehodě cestou k zásahu, kdy se převrátila cisterna. "Od roku 2021 se setkáváme s tím, že počet dobrovolných nebo profesionálních hasičů je takový, že jeden až dva ročně zemřou," upřesnil Vlček. Podle jeho slov v souvislosti s požárem zemřelo v loňském roce méně lidí než rok předtím.

Jedním z největších požárů loňského roku byl ten srpnový, kdy hořela skladovací hala v Žebráku ve středních Čechách. Hasiči tehdy vyzvali obyvatele města k tomu, aby kvůli valícímu se dýmu nevětrali. Záchranáři museli na místě ošetřit patnáct hasičů.  

Také hasiče zasáhne úsporný balíček vlády, velká změna výsluh se ale nechystá. Podle Vlčka bylo ovšem nutné mimo jiné zrušit stravenky. "Museli jsme je zastavit. Je to velká nevole ze strany odborářů. Je to nutné, abychom mohli přežít následujících osm měsíců. Nemám z toho žádnou radost," dodal Vlček.   

 Svíčka zapálila pečovatelský dům na jihu Čech, hasiči evakuovali 12 lidí (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.