Počet předškoláků se zvyšuje. Řada školek ale nemá místo pro další

Středeční výroční zpráva České školní inspekce informovala o kvalitě vzdělávání v uplynulém školním roce. Znovu také ukázala na problém s nedostatečnými kapacitami ve školkách. Přijato do nich bylo 131 tisíc dětí z celkových 180 tisíc přihlášených. Ať už z kapacitních, nebo jiných důvodů tak nemohla do školek nastoupit více než čtvrtina přihlášených dětí. 

Podle grafu naplněnosti školek je ale v těchto školských zařízeních stále ještě místo. Celková naplněnost všech školek se v některých okresech pohybovala maximálně mezi 90,6 a 95,5 procenta. Největší problém s kapacitami byl ve Středočeském kraji, kde se v tomto rozhraní pohybovalo hned 11 okresů. Vysoká naplněnost školek byla také v okresech Hradec Králové, Pardubice, Rokycany, Plzeň-jih a Brno-venkov. Například Praha se pohybuje v rozhraní naplněnosti školek mezi 86,3 a 88,3 procenta.

To, že podle statistik nejsou školky zcela plné, ale podle expertky na problematiku předškolního vzdělávání Kateřiny Lánské neznamená, že opravdu mají volné kapacity. Vidět to prý bylo například u škol v době, kdy do nich měly nastoupit děti uprchlíků z Ukrajiny. "Ředitelé řešili, že sice papírově mají ještě ve škole pár míst, ale do té stoprocentní kapacity nejsou školy naplněné nikdy. Ve chvíli, kdy tam máte 95 procent, tak to znamená, že ta škola je skoro na hraně svojí kapacity," řekla pro TN.cz Lánská. 

[chooze:article;value:532888]

Řada rodičů tak řeší problém, že nemůže pro své dítě najít volnou školku. "Ve chvíli, kdy se na vás nedostane volné místo ve spádové školce, tak má zřizovatel povinnost vám někde sehnat další místo. Jakmile by měl v dosahu školku, kde místo je, tak by to určitě využil," přidala expertka. Tento nárok ale rodičům podle Lánské vzniká až ve chvíli, kdy jsou dítěti nejméně tři roky. 

Nejprázdnější jsou školky v okresech Sokolov, Karlovy Vary, Chomutov, Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice, Česká Lípa, Trutnov, Svitavy, Šumperk, Jeseník, Bruntál, Uherské Hradiště, Český Krumlov a Písek. Tam se naplněnost školek pohybuje v rozmezí 76,3 a 83,9 procenta. V takových lokalitách podle Kateřiny Lánské do školek v různých případech berou i dvouleté děti, jelikož chtějí využít svých aktuálně volných kapacit. 

Problém s kapacitami školek ovlivňuje i vysoký počet dětí, které do škol nastupují o rok později. Nejvyšší podíl na tom, proč mají děti odklad, je podle dat České školní inspekce jejich celková nezralost. Druhým nejrozšířenějším důvodem jsou logopedické vady a poruchy řeči u dětí. 

[chooze:article;value:531038]

"Počet odkladů máme docela veliký. To se pohybuje od nějakých 22 do 25 procent dětí. Pětina až čtvrtina populačního ročníku zůstává v předškolním vzdělávání. Ne všechny děti zůstávají nutně v mateřských školách. Některé jdou třeba do přípravných ročníků, které řada škol zřizuje, takže se to rozprostře," uvedla Lánská. 

Vinu na tom podle Lánské zčásti nesou i rodiče, kteří se například bojí, že by jejich dítě školu ještě nezvládalo. "Určitě tam zůstávají děti, které by mohly do té první třídy nastoupit. Nějakou kapacitu zvlášť v těch přetížených oblastech to bere," přidala expertka. 

Dalším problémem pro školky jsou chybějící mladí učitelé. "Věková struktura učitelů a ředitelů mateřských škol naznačuje, že se nedaří získat mladé pedagogy," uvedla ČŠI.

Zajímavostí je počet malých mateřských škol v České republice. V minulém školním roce se celkový počet školek vyšplhal na 5 374. Přibližně 52 procent z nich ale nemá více než 50 žáků. Nových předškoláků v uplynulém roce přibylo 121 983. To je o téměř šest tisíc více než rok předtím. 

Studenti se budou učit orientaci v kyberprostoru. Kurzy zavedou školy po celé ČR:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.