Počet řidiček tramvají i autobusů roste. Láká je mzda i pravidelné směny

Dávno odzvonilo tomu, že je práce v dopravě doménou mužů. Vendula z Prahy je toho příkladem, tramvaj řídí už přesně čtyři roky. "Já vždycky říkám, že si mě ta práce našla sama, že jsem najednou začala jezdit víc tramvají než metrem. Ne, že by mě k tomu něco vedlo od malička, že by mě to zajímalo nebo tak. Podala jsem přihlášku a oni mě vzali," řekla štábu televize Nova.
Řidiček tramvají i autobusů rok od roku roste. Pražský dopravní podnik jich má aktuálně přes 300. "Průměrný věk těchto řidiček je zhruba 49 let. Důvody, proč chtějí u nás ženy jako řidičky pracovat nezjišťujeme. Ženy řidičky mají stejnou mzdu jako muži řidiči," uvedla mluvčí Pražského dopravního podniku Aneta Řehková.
"Určitě zaznamenáváme zvýšený zájem o řízení autobusů nebo tramvají. V Praze to jsou desítky žen ročně, co přibydou na těchto pozicích, v ostatních městech je to trošku horší," řekla Anna Kotková z neziskové organizace Gender Studies.

[chooze:article;value:507314]

​Například v Hradci Králové jezdí aktuálně 25 řidiček. "Vzhledem k tomu, že máme celkově 212 řidičů, tak je to 12 procent. O řidičky MHD máme zájem," řekl mluvčí Dopravního podniku v Hradci Králové František Meduna.
Sedmým rokem královéhradecký dopravní podnik zaměstnává i Lenu, která dřív pracovala v domově důchodců. Prací řidičky v MHD si prý splnila dětský sen. "Prošla jsem pohovorem a vzali mě," vzpomíná.
Stále víc žen hlásí ve svých řadách také armáda, kde jich je aktuálně přes tři a půl tisíce. A šoférují i obrněnce. "Vstoupit do armády bylo pro mě splněním dětského snu. Mohu zde dělat, co mě baví, neustále se zlepšovat," uvedla desátnice a řidička BVP2 Sandra Mareková.

[chooze:article;value:507284]

​Pozadu ale nezůstávají ani strojvedoucí. Zatímco u mužů jsou co do jejich počtu slabší a silnější roky, u žen už pátým rokem neevidují úbytek. "Protože jsem dělala vlakvedoucí, tak jsem se rozhodla jít dělat strojvedoucí. Někde jsou lepší peníze, někde jsou horší peníze, ale jak nás je strojvedoucích málo, tak si můžeme vybírat a můžeme si vybírat i podmínky, které člověku víc sedí," řekla strojvedoucí Jana Švorcová.
"Ženy by se jistě neměly bát, protože dnes s rozvojem technologií a různých posilovačů řízení už padají jakékoliv překážky pro to, aby to mohly dělat, i kdyby byly fyzicky slabší," dodala Kotková z Gender Studies. V Česku má aktuálně licenci strojvedoucí 92 žen, to je oproti roku 2018 trojnásobek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.