Pochmurná slova Zelenského o válce: Žádný šťastný konec nebude

Pochmurná slova o konci války zazněla z úst ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podle kterého vítězství není synonymem pro štěstí. Bude to sice znamenat porážku Ruska a tím pádem i konec okupace, oběti jsou ale příliš velké. "Není to film se šťastným koncem. Žádný šťastný konec mít nebudeme. Ztratili jsme spoustu lidí. Tohle si musíme uvědomit," prohlásil v rozhovoru pro CNN

Dvě stě tisíc Ukrajinců od začátku konfliktu přišlo o život nebo utrpělo těžké zranění. To se podle Zelenského nedá už vzít zpět. V souvislosti s tím vyjádřil lítost nad pozdním zahájením protiofenzívy, což je podle něj důsledek toho, že Ukrajina musela příliš dlouho čekat na dodávky zbraní. 

[chooze:article;value:520615]

​"Jsem vděčný našim partnerům. Spojeným státům, Evropské unii a dalším spojencům. Ale čekali jsme příliš dlouho. Dali jsme Rusům hodně času," povzdechl si Zelenskyj a dodal, že Ukrajina potřebuje především zbraně s dlouhým doletem. "Je to velmi důležité," zdůraznil nutnost pomoci. 

V pondělí Ukrajina oznámila, že se jí podařilo získat zpět další území na východní a jižní frontě. Od zahájení protiofenzívy v červnu se jí podařilo dostat pod kontrolu zhruba 50 kilometrů čtverečních v okolí Bachmutu a přes 250 kilometrů čtverečních v regionu Tavrija, píše agentura Reuters s odkazem na ukrajinské ministerstvo vnitra. 

Ukrajina dostane od USA poprvé náboje pro tanky Abrams, které obsahují ochuzený uran (7/9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.