Pod Jurečkou se houpe židle. Část lidovců chce co nejdřív sjezd

Hybnou silou možných změn u lidovců je poslanec a šéf jejich českobudějovické buňky Šimon Heller. "Jsem přesvědčen, že uspějeme ve chvíli, kdy budeme mít ve volbách sedm procent. A na celostátní konferenci budeme požadovat, aby se co nejdříve uskutečnil sjezd," řekl poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL).

Podle volebního modelu agentury Median by ale v listopadu dala lidovcům hlas jen čtyři procenta voličů. Možná se však chystají velké změny.

[chooze:article;value:536957]

​"Okresní výbor KDU-ČSL v Českých Budějovicích přijal usnesení a žádá co nejrychlejší svolání sjezdu. Chceme, aby ho svolala naše celostátní konference," vysvětluje šéf jihočeských lidovců a poslanec v jedné osobě. "Sjezd strany může iniciovat hlas jedné třetiny všech okresních výborů. Na základě toho ho ale svolává celostátní konference," popisuje politik.

Sám prý za sebe vnímá debatu u lidovců šířeji a nejde jen o nepovedený vánoční večírek předsedy strany a ministra práce Mariana Jurečky po střelbě na Filozofické fakultě.

"Přesto by měl mít každý svou zodpovědnost a když se někdo dopustí chyby, tak z toho má vyvodit zodpovědnost," apeluje na Jurečku Heller.

​Pokud by došlo po případném sjezdu u lidovců k nějaké změně v jejich vedení, podle politologa Lukáše Jelínka není jednoznačné, jestli by jim to pomohlo.

[chooze:article;value:536350]

"Kdyby našli nějakého nového, schopného a charismatického předsedu, tak by si mohli polepšit. Ale zároveň by museli být více vidět ve vládě, nebo se pouštět do nějakých koaličních soubojů. Zatím se však nezdá, že by se něco takového rýsovalo," uvádí Jelínek.

Zároveň varuje, že pokud uvnitř politických stran dojde k nějakému pnutí, navenek je to mnohdy ještě více oslabuje a jejich voličské preference padají.

"Zatím si myslím, že preference KDU-ČSL stoupat nebudou a na společné kandidátce Spolu pro sněmovní volby kvůli tomu mohou dostat jen velmi málo volitelných míst," dodává politolog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.