Moderní bydlení

Pod Pekarovou Adamovou se kýve křeslo. Nevyšel jí plán, říká politolog

Sázka na jistotu, tak o Ženíškovi mluví někteří členové TOP 09. Ještě před dvěma týdny přitom plzeňský poslanec angažmá ve vládě razantně odmítal.

Předsednictvo strany jednalo o nástupci Heleny Langšádlové (TOP 09) za zavřenými dveřmi celé dopoledne. A Ženíška asi nakonec zlomilo. 

"Předsednictvo TOP 09 doporučilo Marka Ženíška na funkci ministra pro vědu, výzkum a inovace. Marek je zkušený, respektovaný politik s jasnými názory a vizí pro budoucí směřování resortu. Jeho hlavní prioritou bude navýšení rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace pro období od roku 2025 dále. O finální nominaci rozhodne výkonný výbor TOP 09," uvedla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Výbor má jednat ve čtvrtek.

[chooze:article;value:554268]

"Já Marka Ženíška znám dlouhá léta, dokonce desetiletí, je to zkušený politik, který zastával jak výkonné funkce na ministerstvech, byl náměstkem, taky ty politické, v současnosti je předsedou zahraničního výboru," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. "Byl v tom užším výběru už od počátku," tvrdí poslanec Michal Kučera (TOP 09).

Předsedkyni Markétě Pekarové Adamové tak, jak se zdá, nevyšel plán obklopit se novými tvářemi. "Nyní se maličko začalo kývat křeslo i pod paní předsedkyní," míní politolog Miloš Brunclík.

Několik buněk strany má totiž už připravená usnesení na svolání mimořádného volebního sněmu. "V tuto chvíli máme měsíc před evropskými volbami, to je věc, na kterou se musíme soustředit. Nicméně to neznamená, že bychom vnitrostranickou diskuzi nevedli. Nám do řádného sněmu zbývá rok a půl a určitá diskuze se povede, ale je potřeba v rámci strany mít různé varianty," poznamenal Jakob.

[chooze:article;value:553820]

"Většinou se vedení stran mění až po volbách, až když přijde nějaký politický problém, to znamená propad ve volbách," upozornil Brunclík. Podle Brunclíka se navíc teď TOP 09 potýká s personální krizí, chybí jí výrazné osobnosti. "Moc by si nepomohli. Čekají nás za rok volby do Poslanecké sněmovny, tam by si mohli naběhnout na vidle," varoval.

Prý není vyloučen ani návrat zakladatele strany Miroslava Kalouska. "Já to nevím. Uvidíme, jaká budou jeho rozhodnutí v budoucnu," řekl Jakob.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.