Pod tlakem jednat nebudeme, řekl Výborný o protestech zemědělců

Výborný ve středu opět jednal se zástupci zemědělců a následně jednání označil za konstruktivní. I tak ale zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu řekli, že čtvrtého června chtějí opět protestovat.

"Oni moc dobře vědí, že nejsme připraveni jednat pod tlakem nebo pokusem někoho přitlačit ke zdi. To není žádný koňský handl," řekl k tomu, co se bude dít, pokud protesty skutečně proběhnou. Jednání podle něj patří k jednacímu stolu, ne na ulici.

[chooze:article;value:556789]

​Za reálné ale označil problémy, se kterými se teď potýkají ovocnáři kvůli mrazům. "My jim pomůžeme. Zároveň chceme do budoucna motivovat zemědělce, ovocnáře, pěstitele zeleniny, aby sami předcházeli tomuto riziku," přiblížil svůj postoj.

"Nebude to tak, že budete dostávat jednoduché peníze. Přijdete, natažená ruka, dostanete. Nic takového nemůže fungovat," říkal údajně zemědělcům. Podporu by podle něj měli dostat na investice nebo právě ochranu proti rizikům.

[chooze:article;value:555529]

​Pomáhat by jim chtěl třeba s pojišťováním úrody, kde i on vidí mezery. Zmínil třeba paradox, že pojištění proti mrazu je možné jen jako doplňkové, třeba k tomu proti kroupám. Bez ohledu na to, jestli má třeba ovocnář instalované ochranné sítě. Chce proto už příští týden jednat s pojišťovnami.

Podívejte se na sestřih z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.