Pod vrcholem K2 umřel nosič. Horolezci musí vysvětlit, proč mu nepomohli

Norská horolezkyně Kristin Harilová dokázala jako první na světě zdolat všech 14 osmitisícovek během 92 dní. Její úspěch ale zastiňuje hned několik kontroverzí. Tou největší je smrt pákistánského nosiče Hassana, který přišel o život během výstupu její výpravy na K2 na konci července.

Rozhořčení vyvolalo video z dronu, na kterém se zdá, že desítky horolezců tělo bez zájmu překračují. "Stará se o něj jeden člověk, zatímco všichni ostatní se tlačí na vrchol. To, co se tam stalo, je ostuda. Živý člověk byl ponechán svému osudu kvůli překonání rekordu," řekl horolezec a spoluautor videa Wilhelm Steindl.

Harilová ale tvrdí, že se mu pomoct snažili. "To video bylo natočeno za denního světla, tedy hodiny poté, co spadl. My tam byli ještě za tmy a hodiny jsme se snažili ho zachránit. Dávali jsme mu kyslík i vlažnou vodu," prohlásila.

[chooze:article;value:515478]

Hassan se zřítil během upevňování fixních lan ve výšce 8 300 metrů. Po pádu zůstal zkroucený hlavou dolů a přišel i o kyslík. Podle expertů je záchrana v takových případech většinou nemožná. 

"Pomoc v takové výšce je v podstatě iluzorní. Vlastně fakt nezbývá, než třeba tam s nim počkat do posledních chvil života. Je potom na člověku morální otázka, jestli když se mi zabije nějaký parťák, tak pokračuju ve výstupu. První pravidlo záchranáře je neohrozit sám sebe," vysvětlil horolezec Radek Jaroš.

Nejenže Harilová výstup dokončila, na vrcholu pak ještě natočila oslavné video. Další vlna kritiky se na ni snesla i kvůli způsobu, jakým rekord pokořila. Během výstupů si dopomáhala kyslíkovým přístrojem, měla podporu od řady šerpů a do základního tábora létala vrtulníkem.

[chooze:article;value:505622]

"Lézt na nízké osmitisícovky s kyslíkovými přístroji, to je něco jako jet Tour de France na elektrokole, to by asi nikdo neobdivoval," řekl Jaroš.

Uznávaný šerpa Mingma G dokonce zveřejnil video, podle kterého prý Harilová nechává vrtulníkem vynést členy týmu do vyšších táborů. Ti pro ni pak prošlapávají cestu směrem dolů. Což je samozřejmě výrazně snazší a rychlejší než opačným směrem vzhůru.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mingma G (@mingma.g)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.