Podání žádosti o řidičák v 17 má přísné podmínky. Platí pro žáky i jejich rodiče

Systém L17, který mladým řidičům umožní získat řidičské oprávnění, začne platit 1. ledna. Asociace autoškol předpokládá, že o předčasné řidičské průkazy bude velký zájem. "Očekáváme, že přibližně 30 tisíc mladých, začínajících řidičů této možnosti využije," sdělil předseda asociace Aleš Horčička.

"Systém funguje na základě dobrovolnosti," dodal Horčička. Budoucí řidiči si tak mohou vybrat, zda půjdou do běžné autoškoly a řidičský průkaz získají až v 18 letech, či vstoupí do programu a zkoušky složí už o rok dříve.

Pokud se ale rozhodnou programu zúčastnit, budou muset splnit několik podmínek. A nejen oni. Novopečení mladí řidiči budou moci řídit pouze pod dozorem tzv. mentora. Redakce TN.cz proto sestavila stručný přehled základních informací.

[chooze:article;value:528448]

Kdo se může přihlásit?

Pokud se vaše dítě nemůže dočkat 18. narozenin právě proto, že už chce usednout za volant, máme pro něj dobrou zprávu. Vládní novela totiž umožňuje i neplnoletým zájemcům získat řidičák na zkoušku. Ani ten ale není pro každého. Aby se mohlo dítě přihlásit, musí splňovat tyto podmínky:

  • Je starší než 15,5 roku
  • Má přihlášku podepsanou zákonným zástupcem
  • Má zdravotní posudek od praktického lékaře

Výuka a výcvik se pak skládá z minimálně 11 hodin teorie a 28 hodin praktických jízd. Následná závěrečná zkouška je složena také ze dvou částí. V první čeká uchazeče písemný test z pravidel provozu a v druhé jej komisař otestuje přímo za volantem.

Pokud žák zkoušky splní, čekají ho ještě dvě důležité povinnosti – musí si zažádat o vydání řidičského průkazu a o zápis tzv. mentora do evidenční karty. Mentorem může být například rodič žáka či jiná osoba, která bude na novopečeného řidiče nejen dohlížet, ale poskytovat mu i morální podporu.

[chooze:article;value:528147]

Kdo může být mentorem a co musí splňovat?

Řízení ještě před dovršením 18 let ale není jen tak. Mladí řidiči musí být i po získání řidičského oprávnění pod dohledem tzv. mentora. Tím se může stát zkušený řidič, který musí splnit tři základní podmínky:

  • Alespoň 10 let má řidičské oprávnění skupiny B
  • Nedostal v posledních pěti letech zákaz řízení
  • V bodovém hodnocení řidičů nemá ani jeden bod

Nejen budoucí řidič, ale i sám mentor musí navíc projít určitou výukou. Povinností mentora je si osvěžit pravidla silničního provozu a úspěšně složit závěrečné zkoušky. Ty se týkají jak teoretické, tak i praktické části.

Podle expertů by se mentorem měl stát ideálně člen rodiny. Zastávat totiž má roli rádce i autority zároveň, pod jehož vedením si mladý řidič navykne na denní situaci na silnicích. Zároveň ale nenahrazuje funkci kvalifikovaného učitele.

Asociace autoškol navíc mentorům doporučuje nepodcenit samotný výběr autoškoly a společně s budoucím řidičem se do ní jít podívat. Neměli by zanedbat ani jeho podporu a zajímat se o to, jak to žákovi v autoškole jde.

[chooze:article;value:527989]

Na co si dát pozor?

Pokud žák úspěšně složil závěrečné zkoušky a získal řidičské oprávnění, může v doprovodu mentora vyrazit na silnice. Měl by ale dbát zvýšené opatrnosti a silniční provoz nepodceňovat. Pokud chce, může si novopečený řidič označit auto speciální nálepkou Řidič L17. Ta nicméně v Česku není povinná.

Řidiče i mentora ale může na vozovce potkat několik překážek. I u zkušenějších řidičů se může objevit přílišná sebejistota či sklony k nedodržování některých předpisů. Je proto důležité si předem uvědomit několik nejčastějších chyb, které nováčci obvykle dělají:

  • Pozdější reakce
  • Nesprávné vyhodnocení dopravní situace
  • Nedostatečný boční odstup
  • Opomenutí signalizace změny směru jízdy a dalších povinností

Asociace autoškol navíc doporučuje se před první jízdou domluvit na tom, kam pojedete a jakou zvolíte trasu. Doporučuje se taková, kterou řidič zná už z autoškoly. Vhodné je si i dávat přestávky a povídat si o tom, co se během jízdy povedlo a co naopak ne.

Agresivní řidič za volantem BMW. Svou jízdou ohrozil 16letého žáka autoškoly:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.