Podezřelého ze schvalování střelby sebrala zásahovka. Případů už je 90

Případů potenciálně nebezpečných ohlasů na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přibývá. "Zajímá nás zejména vyhrožování a schvalování. K dnešnímu dni se počet případů, kterými se napříč ČR zabýváme, zvýšil na téměř 90," oznámili policisté v sobotu na síti X s tím, že do této statistiky započítávají pouze incidenty jasně spojené s předvánoční tragédií.

Znamená to, že denně policistům přibylo průměrně 10 takových případů. Vyšetřování pěti těchto skutků už policisté ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu. Nejčastěji jde o schvalování trestného činu (28krát), nebezpečné vyhrožování (11krát), násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci (7krát) a šíření poplašné zprávy (6krát).

[chooze:article;value:534861]

"Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva," uvedl k problematice policejní prezident Martin Vondrášek.

Nejvíce těchto případů se objevilo v Praze, kde policisté prověřují už 31 takových incidentů. Nevyhýbají se ani jižním Čechám. "Senior v Jindřichově Hradci vyhrožoval vystřílením na poště. Byl vypátrán, zadržen a je vyšetřován. Muž z Písku vyhrožoval dalším útokem, podobným jako na univerzitě. V minulosti vyšetřován byl pro nedovolené ozbrojování. S pomocí zásahové jednotky byl zadržen a je vyslýchán," informovali jihočeští policisté.

Střelec z fakulty se přiznal k vraždám v Klánovicích. Policie našla dopis:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.