Podívejte se, na jaké slevy na daních máte nárok, pokud jste rodič nebo student

Sleva na dítě

Pokud jste rodič, určitě nezapomeňte na daňové zvýhodnění na vyživované dítě. To můžete uplatnit buď slevou na dani, daňovým bonusem, nebo jejich kombinací. Pokud máte dítě ve střídavé péči, můžete se dohodnout, že část roku, pokud je to možné, slevu uplatníte vy a další část roku druhý z rodičů.

"Mějte však na paměti, že v daném měsíci může slevu na dítě uplatnit pouze jeden z rodičů. Záleží také na tom, jak vysoké jsou vaše příjmy. Ty musí za rok 2022 přesáhnout alespoň šestinásobek minimální měsíční mzdy, tedy částku 97 200 korun," říká daňový specialista z České spořitelny Lukáš Kervitcer.

 Výše slevy za rok 2022

  • na jedno dítě je 15 204 korun
  • na druhé dítě je 22 320 korun
  • na třetí a každé další je 27 840 korun
  • na dítě se ZTP/P je 30 408 korun

[chooze:article;value:486388]

Vyživované dítě

Slevu na dítě můžete uplatnit na každého vyživovaného potomka, který s vámi žije v jedné domácnosti. Za vyživované dítě se považuje vlastní dítě, osvojené, v náhradní péči nebo dítě druhého z manželů. Jedná se také o vnoučata, pokud rodiče nemají dostatečné příjmy pro uplatnění slevy na dítě.

Za dítě se považuje nezletilý do věku 18 let, případně do 26 let, pokud splňuje jedno z následujících kritérií:

  • dítě je student vysoké školy
  • dítě nemůže studovat ani pracovat z důvodu nemoci či úrazu
  • dítě nemůže z důvodu dlouhodobě špatného zdravotního stavu pracovat

Jak slevu na dítě získat?

Rodič musí doložit rodný list, potvrzení o studiu (jedná-li se o studenta) nebo průkaz ZTP/P. Důležitým dokumentem je také potvrzení o neuplatnění daňové slevy na dítě druhým z rodičů.

Sleva na studenta

Dobrou zprávou je, že pokud jste student, nedostanou slevu na dani pouze vaši rodiče, ale můžete ji uplatnit při splnění několika podmínek také vy. Stačí být pracujícím studentem do věku 26 let nebo 28 let (u doktorandského studia) a doložit potvrzení o studiu.

"Student denního studia, který pracuje na dohodu o provedení práce (DPP), dohodu o pracovní činnosti (DPČ), hlavní pracovní poměř (HPP) či vedlejší pracovní poměr (VPP) může uplatnit roční slevu na studenta ve výši 4 020 korun. Pokud byl studentem pouze po část roku, uplatní slevu v poměrné výši, tj. 335 korun za každý měsíc," vysvětluje Kervitcer.

Školkovné

Máte-li dítě ve školce, můžete si za rok 2022 odečíst za každé dítě slevu ve výši 16 200 Kč. Stejně jako u slevy na dítě může tento odečet uplatnit jeden rodič, který s předškolákem žije v jedné domácnosti. Stačí pouze doložit potvrzení ze školky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.