Podivná změna ve vesmíru. Nové planety už nejsou kulaté, tvrdí britští vědci

Vědci z univerzity v Prestonu vůbec poprvé sledovali tvar nově vzniklých planet. K jejich modelování použili počítačovou simulaci. To, co zjistili, překvapilo i je samotné, píše britská BBC. "Vždy předpokládali, že planety jsou většinou kulaté, a překvapilo je, když zjistili, že mají tvar podobný oblíbené sladkosti," dodala stanice. 

Podle Dimitrise Stamatellose z prestonské University of Central Lancashire (Uclan) to naznačuje, že mladé planety jsou zploštěné sféroidy, tedy koule zmáčknuté shora a zespodu, ale vyboulené uprostřed. "Dlouho jsme studovali formování planet, ale nikdy předtím nás nenapadlo zkontrolovat tvar planet při jejich formování v simulacích. Vždy jsme předpokládali, že jsou kulaté," řekl Stamatellos.

[chooze:article;value:537848]

​"Velmi nás překvapilo, když se ukázalo, že jsou to zploštělé sféroidy, dost podobné lentilkám," dodal vědec. Podle jeho vyjádření žádná planeta není úplně kulatá.

Stamatellos tvrdí, že například zploštění Jupiteru bylo asi 6 %, zatímco Saturnu 10 % a Země byla téměř kulatá s pouhými 0,3 % zploštění. "Mladé planety jsou ale mnohem plošší, někde až 90 %," upřesnil. Svou studii vědci otiskli v časopise Astronomy&Astrophysics.

A ještě jeden objev si v poslední době zapsali na své konto britští astronomové. Nedávno totiž zjistili, že Uran a Pluto jsou jiné, než si dosud mysleli. Místo sytě zelené a tmavě modré barvy jsou obě planety světle zelené. Více si přečtěte zde.

Dechberoucí záběry z vesmíru. Seskupení hvězd připomíná  vánoční stromeček (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.