Podivné berušky jsou zpět. Ve velkém útočí na české domácnosti

Berušky obsypávají fasády a tlačí se okny do bytů – takovou situaci zažila v posledních dnech spousta Čechů. Nejsou to přitom jen klasická slunéčka sedmitečná, která se nám snaží nastěhovat do bytu, i do Česka se totiž už před pár lety rozšířilo slunéčko východní.

Tento asijský druh berušek byl zavlečen do evropských skleníků, aby ničil mšice. Poznáte ho zvláště podle většího množství černých teček, než má klasické slunéčko, jiné druhy mají krovky černé s červenými skvrnami.

"Jsou to berušky rodu Harmonia, tedy ty asijské, které vytlačují naše druhy, hlavně slunéčko sedmitečné," uvedl entomolog Dan Čagánek. "To, že se seskupují do takových velkých populací, je většinou dáno tím, že se snaží rychle zazimovat. Cítí příchod zimy a potřebují se schovat pod nějaký trám nebo třeba právě do bytu pod parapet," dodal odborník.

[chooze:article;value:524968]

​Pro člověka velké nebezpečí nepředstavují, mít jich ale v domě nebo bytě několik desítek je hodně nepříjemné. Rizikem u nich mohou být jejich kousance a následná alergická reakce. Navíc vypouštějí nažloutlou tekutinu, která nevábně voní. Největší problémy s nimi mají na venkově a všude, kde jsou domy v blízkosti přírody. V posledních letech se ale objevují i například v Praze.

Zbavit se těchto berušek může být komplikované, protože se objevují ve velkém množství. Nejlepší je proto podle odborníků zamezit jejich vstupu do domácnosti například díky sítím proti hmyzu. Když už jsou vevnitř, tak je vhodné je zamést na lopatku a odnést ven. Radikálnějším řešením je použití vysavače. Pokud navíc slunéčka nasajete malým tlakem a do čistého sáčku, měla by akci přežít. Pak je můžete živé znovu vysypat ven.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.