Podivné hospodaření zámku v Náchodě. Kastelánka rezignovala, začala inventura

Co se ztratilo, památkáři nechtějí upřesňovat. Renesanční zámek ale procházel rekonstrukcí střechy Piccolominského traktu, která začala loni v srpnu a skončila letos. A toho by se také mělo týkat trestní oznámení.

"Národní památkový ústav podal trestní oznámení na neznámého pachatele, které se týkalo hospodaření s nepotřebným majetkem," informoval ředitel NPÚ pro Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj Miloš Kadlec.

Dosavadní kastelánka v reakci na to rezignovala na svoji funkci. Od té doby je její telefon vypnutý. "Uvedla do svého dopisu, že je to z osobních důvodů," poznamenal Kadlec.

[chooze:article;value:527678]

Kroky památkářů starostu města Náchoda Jana Birkeho (SOCDEM) vůbec nepřekvapily. "Byla s ní od samého začátku velmi složitá komunikace," prohlásil. "Určitě to není žádná legrace a mě ta záležitost velmi mrzí. Je to velmi nešťastná záležitost pro celý Náchod," dodal.

"Jelikož je případ v samotném začátku, nebudeme sdělovat podrobnější informace," sdělila policejní mluvčí Eliška Pospíšilová. NPÚ musel rychle najít nového kastelána. Tím se stal dočasně kastelán státního zámku Ratibořice. A i když je zámek aktuálně zavřený, tak se v něm přesto nyní usilovně pracuje.

[chooze:article;value:512541]

"Inventarizace běžného majetku je úplně v pořádku. A teď probíhá inventarizace mobiliárního fondu, která potrvá zhruba tak tři týdny a zhruba měsíc potrvá inventarizace historické zámecké knihovny, která je velice obsáhlá," uvedl Kadlec.

Podle šéfa památkářů jde o mimořádnou situaci, kterou během svého působení ještě nezažil. Kastelánka na zámku v Náchodě působila téměř tři roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.